вторник, 7 август 2012 г.

Галет с кайсии

Няма плод, който да е бивал удостоен с толкова много внимание от моя страна .
...дали натурално... 
 ...или във вид на сладко....
 ...или като семпъл десерт....
...но пък уникално вкусен... 
 ...и ароматен....
....любим... 
 
 Галет с кайсии
за масленото тесто:
250 гр брашно,
2 с.л. светлокафява захар,
1/4 ч.л. сол;
3 с.л. прясно мляко,
115 гр студено масло

за плънката:
около 15 бр кайсии,
2 ч.л. кайсиеви ядки, нарязани,
 3 с.л. светлокафява захар;
1 яйце

3 с.л. кайсиево сладко

Смесват се брашното, захарта и солта в купа. Нарязва се маслото и се втрива към сухата смес, докато стане на трохи. Прибавя се млякото (може и още мъничко да поеме). Желта е да получим твърдо тесто. Не месим много. Завиваме във фолио и оставяме да отпочине в гладилника около час.

Загряваме фурната на 200 градуса. Изваждаме тестото от хладилника и с помощта на точилка разточваме върху хартия за печене докато достигнем диаметър около 25 см и дебелина 5 мм.

Измитите и подсушени кайсии разполовяваме и подреждаме върху тестото, като оставим разстояние по периферията. Поръсваме с 2 с.л. от захарта и нарязаните ядки и похлупваме останалото тесто върху кайсиите. Намазваме краищата на тестото с разбитото яйце и поръсваме с останалата захар. ( Понеже яйцето идва в повече при следващ опит бих го разбила предварително и половината от него бих  прибавила в тестото.) Печем в долната част на фурната около 35-40 минути, докато се получи златиста коричка.
Охлаждаме за десетина минути и намазваме плодовете с приготвеното сладко.
По желание поръсваме с пудра захар.

Източник: http://www.cookyourdream.com/

15 коментара:

  1. Ивче, чудесни снимки,
    които правят предложението ти още по-неустоимо!
    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз цял ден си мисля, че е вторник :)))))

      Този път се размазах от снимки и като се чудя коя да сложа - че стана - давай, да има :)

      Благодаря ти, че намина, Дани! Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Ах страхотно! Много красиво и точно по мой вкус! Влюбих се в натюрморта с купата и ножа:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зная, зная, че е по твой вкус. Още ми е пред очите един ягогодов, приятно разтечен :) Пробвам разни жанрове ри снимането. Комплиментите ти ми дават заряд :)

      Изтриване
  3. Провокиращо и вкусно!Точно това ми се иска да направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И няма да съжалавяш! Поне така се надявам. Аз като заклет фен на шоколада бях абсолютно спечелена при първото подобно изпробвано нещо.

      Изтриване
  4. Много апетитно и вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, радвам се, че съм успяла със снимките да предам качествата на този десерт.

      Изтриване
  5. Оооооооранжево!!! Супер! Направо ми се зави свят.:) Толкова много прекрасни снимки. То не са кайсии, сладко, сладкиш. А че е "уникално вкусен и ароматен" - то питане не иска и въобще не подлежи на обсъждане. :) Чудесен е! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  6. Миро, да ти кажа - разбирам те :))))
    Днес погледнах снимките на монитора в офиса и оранжевото направо ме зашемети. Обработвам на лаптоп - често ако на него цветовете са добре, то на друг монитор са много ярки. Истината е някъде по средата най-вероятно :) Иначе пробвам туй-онуй от време на време и се понасъбира материал.
    Поздрав и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен галет се получи, заместих кайсиите с праскови!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен галет.Тази вечер правих,още изтива.Да видим дали ще е като твоя.Много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Цветно, пленително и красиво предложение:)
    Оранжевото ме привлича:)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails