неделя, 26 август 2012 г.

Тарталети Капрезе




 
Продукти за 5 броя:
 
за тестото:
3 средноголеми листа босилек
75 гр масло
150 гр брашно
1 жълтък
2 с.л. студена вода
щипка сол
 
за плънката:
150 гр чери домати
100 гр мини моцарела (около 8 броя)
1 яйце
50 гр сметана
 
сол, черен пипер, индийско орехче
 
Начин на приготвяне:
 
Листата босилек се измиват, подсушават и нарязват на ситно.
Към брашното се добавят нарязаното на кубчета масло, солта, жълтъка, водата и босилека и се замесва гладко тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя за 30 минути в хладилника.
 
Чери доматите се измиват, подсушават   и разполовяват.
Моцарелата се оставя да се отцеди от течността и също се нарязва на половинки.
Сметаната се разбива с яйцето и останалия белтък, посолява и овкусява се с подправките.

Тестото се разделя на 5 топки. Всяка се разточва до около 12 см в диаметър и 2-3 мм дебелина.
5 бр форми за тарталети се намазват с масло и поръсват с брашно. Всяка се покрива с тестото. Излишното се изрязва. Надупчва се  тестото с вилица. Разпределя се сметаново-яйчната смес, подреждат се разполовените чери домати и моцарела и се пече около 20 - 25 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна.

Като се охладят се изваждат от формите, декорират се с листа босилек, нарязан на лентички.

3 коментара:

  1. Ехе, страхотни тарталетки, точно за две хапки:) Много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама те не са никак малки. Пет за двама - съвсем добре за петъчна вечеря, например :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails