Всъщност избора на формичка за този вид бисквити беше абсолютно случаен. И няма някаква връзка с вкуса. Но като се огледах накрая, се оказа, че си имам една голяяяма елхова гора. Затова и името такова. Колкото до бисквитките - притежават едно много интересно свойство - колкото повече престояват, толкова повече отпускат аромата и вкуса си. Ако обичате фъстъчено масло - това са вашите бисквити! А ако не държите на перфектна форма, спокойно може да ползвате фъстъчено масло с парченца ядки. Аз ги правих и с двата вида. За да имате бисквитка, подходяща за декорация с фондан или каквато и да е глазура, най-добре е да се спрете на кремообразното масло. Като цяло тестото е приятно за работа, лесно се разточва, срезът е добър.
Бисквити с фъстъчено масло
Продукти:
113 гр масло, 185 гр, фъстъчено масло, 135 гр захар, 1 яйце, 1 ванилия, 195 гр брашно, 1 ч.л. сода, 1/4 чч.л сол
Начин на приготвяне:
Двата вида масла на стайна температура се разбиват с миксера заедно със захарта. Прибавя се яйцето - да се усвои хубаво. Брашното пресяваме със содата и солта и изсипваме към маслената смес. Накрая доомесваме на ръка. Разделяме на две, завиваме във фолио. Оставяме за час в хладилника.
Загряваме фурната на 175 градуса. Разточваме, изрязваме, охлаждаме отново и печем до зачервяване на краищата. Охлаждаме върху решетка.
Докато са топли нямат онзи вкус, който бихме очаквали, но след ден-два стават с наситения вкус на прясно изпечен фъстък.
Нали знаете, че предстои украсата? Надявам се да успея да документирам и всичките декорирани елхички. И не само. Идеи има :) Вдъхновението....хм ... до мен е - чаша червено вино :)
Хубава вечер и изпълнена с очаквания нова седмица!
Тези елхички изглеждат много изкусително. А и с вкус на фъстъци, ммммм чудно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миро
Чакай да ги видиш после прменени...
ОтговорИзтриванеПоздрав и на теб, Миро!
Много красиво и вкусно!
ОтговорИзтриванеСнимките са страхотни както винаги;)))
Страхотни елхички!:) Миналата година правих такива, ама ги бях нашарила кичозно :))) Е, само формата им елхичка, иначе бяха от медено тесто.
ОтговорИзтриванеТвоите са чудни!:)
Ив много са симпатични. С тези цветове, на които си ги снимала изглеждат много естествени, натурални и красиви!
ОтговорИзтриванеПрекрасна елхова гора! Очакваме коледната й украса в най- скоро време.
ОтговорИзтриванеКолко броя се получила от тази дозаяна
ОтговорИзтриванеИха супер са! Ще ги изпробвам и аз тези дни!:D
ОтговорИзтриванеНепременно ще опитам тази рецепта! А с нетърпение очаквам да видя вече декорираните сладки, като знам какви умения имаш.
ОтговорИзтриванеАроматни, вкусни и красиви елхички си приготвила, Ив! Грабвам си една, макар и без украса. Спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеКатерина,ами уж се старая :)
ОтговорИзтриванеКокона, важното е радост да има :)
Руми, мерак ми е да стават хубави снимките, гледам да подбирам пропса, но да си кажа, че съм доволна от тези снимки - принципите все едни и същи, независимо от апарата, такива са ми заключенията. Е, трудна работа боке да има, но пък гледната точка ще сменим и готово :)
Буба, първо две точти чакат, много ми е натоварена програмата тази седмица :)
Анонимен ( или Яна?), от тази доза около 50 броя се получиха.
Онди, дано ти харесат! :)
Р. Ангелова, имай малко търпение :) Всичко ще покажа, обещавам! :)
Еви, заповядай! Мерси, дано е спорна!
Благодаря ви, приятели, за отделеното време, за хибавите думи, за стимула!
Перфектни са. Много хубавк елхички, Ив!
ОтговорИзтриванеОбичам елхички, обичам и бисквитки, и можа най-много обичам интересни и лесни неща за правене. Страхотно попадение, за първи път виждам подобна комбинация Ив. Поздрави.
ОтговорИзтриванеДани, любезна ми приятелко, благодаря! :)
ОтговорИзтриванеОоо, лесните и аз ги обичам, ivalex. Ако ти кажа от колко време търсех рецепта за нещо с фъстъчено масло, че ми се намира в момента, и ето,че рецептата сама ме намери :)
Поздрав!
Ами ще се правят, имам едно бурканче фъстъчено масло и се чудех какво да направя с него. Това ще е! :-)
ОтговорИзтриване