Започна се!
Цял ден месене, точене, рязане, печене, охлаждане, подреждане, смятане...
Равносметката: 3 вкуса, 6 форми, 170 броя.
Предстои: Голямото Коледно Украсяване и Голямото Коледно Oпаковане :)
А сега - една малка извадка.
Цял ден месене, точене, рязане, печене, охлаждане, подреждане, смятане...
Равносметката: 3 вкуса, 6 форми, 170 броя.
Предстои: Голямото Коледно Украсяване и Голямото Коледно Oпаковане :)
А сега - една малка извадка.
Джинджифилови сладки
Правих ги миналата година, сега отново се уверих в качествата на рецептата като вкус и изпълнение.
Продукти:
390 гр (3 ч.ч.) брашно, 1/2 ч.л. сол, 3/4 ч.л. сода, 2 ч.л. джинджифил на прах, 1 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 113 гр (1/2 ч.ч.) масло, 100 гр (1/2 ч.ч.) захар, 1 яйце, 160 мл (3/4 ч.ч.) мед
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното заедно с подправките, солта и содата. Маслото, на стайна температура, разбиваме със захарта. Прибавяме яйцето. Като се усвои добре добавяме и меда. Накрая изсипваме брашното. Доомесваме на плот.
Раделяме тестото на две части и всяка увиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за два часа.
Когато е охладено пристъпваме към разточване. Предварително загряваме фурната на 170 градуса. Разточваме едната част върху хартия за печене. Изрязваме желаните форми. Печем 8-10 минути до потъмняване на крайчетата, средна скара, вентилатор.
По същия начин процедираме и с останалото тесто.
След печенето изчакваме малко бисквитките да изстинат в тавата и преместваме върху решетка до пълното им охлаждане.
Забележки:
1. Количетвото и съотношението на подправките може да варира според личните вкусови предпочитания.
2. Ако яйцето е по-голямо и медът е дошъл в повече, ще се наложи да се добави още малко брашно.
3. Дозата е за около 50 - 60 броя в зависимост от дебелината на разточване и големината на формичката за изрязване.
4. Тестото е малко капризничко, но ако започне повечко да лепне, може да се остави във фризера да се стегне отново.
5. Ако непосредствено преди да се сложат във фурната изрязаните сладки се оставят за десетина минути в хладилника, то формата им няма да се развали по време на изпичането.
Чудесен вкус! И прекрасен аромат! Ухае вече на Коледа у нас :)
Ммм, чудни! У нас още не ухае на Коледа:) Трябва да поправя грешката:)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са!
ОтговорИзтриванеУсещам коледния аромат!
ОтговорИзтриванеИвче,завиждам на търпението ти:)
ОтговорИзтриванеУхае страхотно!
Спорни и уханни приготовления!
Много апетитно изглеждат!Ще ги пробвам непременно. Но имам един въпрос, нали не са от тези сладки които чупят зъби?Надявам се да са от меките:))
ОтговорИзтриванеСтрахотни са :)
ОтговорИзтриванеКокона,мисля, че си се поправила вече :) Щом има канела....
ОтговорИзтриванеТраяна, Нели, Зори, благодаря ви. Дано с не толкова скопосани снимки (още ближа рани от липсата на камерата ми) да съм успяла поне мъничко да предам характера на тази бисквитка :)
Petia, не бих казала. Ако се препекат стават по-хрупкави. Добре е да се следят и да се извадят след като се зачервят крайчетата. По принцип кават, че издържат 2-3 седмици и омекват с течение на времето, ако са затворени добре в кутия. У нас не са се задържали толкова време, за да потвърдя това, но наблюденията ми са, че и дори и неплътно затворени след два дни са сравнително меки на натиск. Няма да е грешка, ако се слепят с мармалад и ден след това...ммм...ще се топят в устата:)
Браво Ивейн :-) Чудно си се справила , а после нали ще ни ги покажеш и декорирнаи :):):) Моята рецепта е малко по различна от твоята , но джинджифила и другите подправки неизменно присъстват и при мен :-)При мен вчера голямото коледно печене започна с 300бр като за загрявка (естествено чакат за украса ) но предполагам , че ще ми се наложи поне още един път да повторя вчерашният ден до празниците ;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Ще се опитам и аз за Коледа:)
ОтговорИзтриванеИвейн,запалих се съвсем :),за първа година искам са си направя сама тортата и сладките за Коледа.Миналата година децата бяха на 6м.абсолютни бебета(имам две близначета момчета),нямах и капка време,а преди това винаги сме били някъде си :). Но тази година с наближаването на Коледа и желанието ми се засили.А и съпруга ми има РД на 24.12.средства за подарък няма,но пък торта мога да спретна с вече твоя помощ :)
ОтговорИзтриванеЩе помагам с каквото мога :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гледах,четох,пак гледах и пак четох и се спирам на тези:) Може ли тези да се украсят с фондан от горе и ако Да,преди печене или след това се поставя фондана.
ОтговорИзтриванеМоже да ви се струват многооо глупави въпросите ми,но ми е за първи път да украсявам:)
Могат да се украсят с фондан. След като са изпечени и изстинали обаче. Фонданът се разточва тънко, ирязва се отново с помощта на формичка за сладки и леко се навляжнява обратната страна с вода и четка. После се залепва за курабйиката. Тогава може да се добавят още елементи според желанието. Мога да препоръчам и по-лесна рцепта:http://ivaneivane.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html
ОтговорИзтриванеУтре се започва със сладките,но фонданът ще стане доста остатъка може ли да се ползва след седмица примерни и как се съхранява,ако може?
ОтговорИзтриванеБлагодаря
Да, ако е само за сладки, може да си направите половин доза. Остатъкът се съхранява в плътно затворена кутия. Смятам, че за две седмици няма да му се нарушат свойствата и ще е добър за работа. Успех!!! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви,ще се похваля с резултатите :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица от нас :)
Имам и аз едно въпросче. Тези сладки са ми набелязаните за Коледа, но се чудя , дали ако направя тестото вечерта, ще е подходящо за работа на другия ден?
ОтговорИзтриванеМарс
Здравейте! Смятам, че няма да е проблем, ако тестото престои повечко в хладилника. При разточването ще се отпусне.
ИзтриванеЗдравей Ивейн,приготвих тези сладки за сега са твърдички,но предполагам че ще омекнат,нали :)не съм ги украсявала,защото още не мога да намеря сладкарски бой и глюкоза,ако можеш да ме насочиш към друг вариант,ако ли не ще ги слепя със някакъв конфитюр или и аз не знам още,ще изчакам отговора ти.:)
ОтговорИзтриванеЛека вечер
За съхранение на готовите сладки е най-добре да са в плътно затворена кутия. Друг вариант е да са покрити с кърпа. А ако са слепени със сладко - омекването е гарантирано. Лично аз ги предпочитам така или непосредствено след печене :)Понеже нокога не са оставали за дълго и не мога да се произнеса колко ще омекнат. Чувала съм, че може да се постави парченце ябълка в кутията, за да спомогне за омекването, но не съм изпробвала този способ. При нас не оцеляват дълго сладките, за да бера подобни дертове.
ИзтриванеВариант за украса мога да предложа готовите шрифтове на Швартау - тубички с цветна глазура(проверете в Пикадили или в Метро); Украса с айсинг - снежна белтъчена глазура - белтък се разбива с пудра захар и малко лимонов сок (не мога да цитирам наизуст количества, но ако има интерес ще си преровя записките). После се рисува- шприцова с фунийка от хартия за печене.