вторник, 29 ноември 2011 г.

Архитектурно

На пръв поглед са доста различни, но има неща, които ги обединяват.

Първото е, че са летни творения, което веднага трябва да ви наведе на мисълта, че са били съпроводени с големи мъки в жегите. Тестото за декорация се рамеква и разкашква, а решиш ли да направиш наситен цвят и по-щедро да ръснеш боичката - това още повече влошава нещата. Донякъде климатикът спасява положението, но и децата взеха да реват, че им е студено. То срамота ще е да ги изстудя посред лято :)

Второто: Като  прибавим  краткия срок  и опънатите нервички - насреща ви е "не се върти около мен, моля ти се, ставам страшна!" Единственото спасение е малките да се затворят в детската стая - хем да се постоплят, хем да не са й пред погледа на онази страшната :)

Третото: И двете торти си имат  къщички. Колкото и странно да е, точно върху торти не ми се правят къщи. Тях предпочитам в реални материали да ги мисля - тухли, бетон, дърво :) На сладките къщички направо си блокирам.

Но да започна ред по ред:


Предназначена за първия рожден ден на малката Ивана. Майка й старателно подготвя празника. Цветове, салфетки, чинийки - всичко трябва да е подчинено на избраната темата. И тортата, разбира се. Добре, че водихме активна кореспонденция. Оказа се, че имаме различни представи за тази филмова героиня. Аз доволно потривах ръце, понеже се намираха разни дискове у нас с филмчето. Представих си тортата, скицирах сия, и тогава разбрах, че има и друга версия на Ягодов сладкиш, която доста се различава от познатата ми, и за която не можах да открия почти нищо. Харесах си разни детайли, реших да направя къщичката. И тя взе, че не стана. Покривът трябваше да е във формата на ягодка. Предния ден бях направила купола, оставих го да съхне. Е, въобще не пожела да заеме форма. Вече ще предавам тортата, а няма покрив.  КЕРЕМИДИ! Ами да! Оформих си керемидки във формата на нарязани ягодки и   стана симпатично :) Момиченцето малко дървенко ми се получи, но смятам, че Ивана едва ли ще ме съди много строго.
Нямаше как ягодите да не присъстват и в състава на тортата.






Къщичка за феи.

Какво се случва, когато имаш конкретна представа, но тя се различава коренно от желанието на рожденичката. А то беше толкова сладко, детско и семпло - торта с къщичка. Нищо повече.
Интересен факт, че детето е от Индонезия - съученичка е  на дъщеря ми. От няколко години многочленното им семейство живее тук. Много усмихнати и лъчезарни хора!
Бях очарована на един празник на училището от танца, който представиха двете сестрички - Дива и Динда. Бяха в много красиви национални облекла. 


И си представих тортата в подобен на техния тоалет, с шапка от разноцветни помпони. Но от друга страна, какво ли щеше да е разочарованието на детето, което чака къщичка, а получава абстрактно облечена торта? И така, 5 часа преди рождения ден аз още не зная какво ще правя. Когато човек е блокирал просто няма смисъл да се измъчва нещата. Започнах да разглеждам снимки - на торти, на къщи, на  къщи-торти. Когато я зърнах  знаех, че ще я направя. Без да  променям нищичко.


Най-малката торта беше моментално разполовена , за да придобие нужната форма. В стегнато темпо започнах да градя - дъска по дъска, керемидка по керемидка, етаж по етаж. На дърветата им личи, че са правени в последния момент. Но това всъщност е без значение. Важното е, че имаше торта с къщичка :)

19 коментара:

  1. В тази къщичка мога да презимувам, Ив! Да й затворя вратичката и да се събудя от пролетта чак, която ще влезе през прозорчето.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни торти, просто онемях:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ай, ама каква разкошотия само... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Е,невероятна си.Какво да кажа повече?Нямам думи вече ...

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни торти! Много нежни и детски!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, момичета, одобрението ви значи много за мене :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ив, изпипала си всичко да последния дребен детайл. Впечатли ме, особено с перденцето от ягодовата тортичка. Възхитена съм.

    ОтговорИзтриване
  8. The Witch, да ти призная перденцето и на мен ми е много любимо :)

    ОтговорИзтриване
  9. Искам да живея във втората къщичка! Мммм, може и да го напиша в коледното си писмо :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Много са сладурски и двете торти! Тази с къщичката в гората е толкова приказна... Аз съм решила да правя торта на горска тематика и твоята страшно ме заинтригува :)

    ОтговорИзтриване
  11. Това си е моята къщурка;-)
    Ако бях на 5 сега щях да се тръшна, че искам такава;-)
    Много момичешки торти! Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  12. Красота! И аз като Мъхче, ако бях на 5 щях да се тръшна за такива торти.
    И момиченцето си е екстра и дърветата:) За мен тия торти са съвършени!
    Тая втората къщурка е много сладка.:)

    ОтговорИзтриване
  13. Момичета, а аз на 5 дори не съм си и представяла, че може да има такива торти. То и за преди 5 години същото важи :) Ах, след подобни възклицания, Мъх, Кокона, направо ми се иска да ви направя и подаря по една такава :)

    Ели, дано по някакъв начин ти е било полезно. Аз често разглеждам други торти, за да си изградя представа за моята как трябва да изглежда. И все пак - колкото човека - толкова интерпретации. И това му е хубавото! Радвам се, че се отби!

    ОтговорИзтриване
  14. Ивейн, не съм дете, но няма да ти я върна:) Хехехеххе, шегувам се!
    Тортите наистина са много красиви! Рядко срещам различни детски торти като цялостна идея, визия, цветове.
    Уникални са, и много различни от това, което аз съм виждала досега.:)

    ОтговорИзтриване
  15. Аууууу тортите са невероятни! Втората особено ме остави без думи! Изглежда прекрасно.

    ОтговорИзтриване
  16. Kokona, мога само искрено да се радвам на думите ти. Това, че са различни си е голям комплимент.

    Нели, благодаря ти!

    Дани, мила, беше много приятна за правене. Нищо, че набързо :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails