неделя, 14 август 2011 г.

Сладка архитектурна пиеса за четири ръце

Един много приятен подарък намерих в пощенската си кутия преди цели две седмици - летен, свеж тоалет с морски привкус. Ще се пременя. Лятото все още е в стихията си!


В знак на благодарност за инициативата и за търпението, най-накрая се натутках да представя някои съвместни проекти. Знаете за кого става дума - за Дети. А относно моето оттлагане -направо отивам да се червя, децата ще пораснат с още една година преди да благоволя да ги зарадвам със снимки и приказки. Вярвате или не - днес показвам февруарска торта...


...макар, че от снимката не личи. На някои хора направо да им завидиш за светлината!

Тъй като са минали повече от пет месеца, всички емоции около събитието за поизбледнели, затова ще сведа разказа до няколко ключови момента:

1. Дети не познава думата "малко". А аз се ужасявам когато иде реч за "много". От печенето, до украсата бяхме в леки пререкания за големина и количества на блатове, кремове, фондани, та дори и за боите. :)
2. Това там, дето го гледате, е всъщност на четири етажа. И в рамките на два дни си смени концепцията ...мммм....три пъти. През замък, мелница, до къщата на нашата русокоса къдрокоска. Тя е там, чака на прозореца.



3. Основата по настояване на Дети е еклерова торта - моят кошмар. Колко пъти преди това съм водила битки с разтичащ се от всевъзможни фугички баварски крем. Но всяко зло за добро. След това изпълнение вече техниката е овладяна и еклерови торти да искате. 

4. Кученцето си е мое, патетата и детето ги издокара Дети. "Камъни и дърве" ги редихме двете. Пътеката я проспах, защото това се случваше посред нощите. По снимките липсват теменужките от цветната градина ( а дали не бяха лаленца ?)

5. Толкова съм разсеяна - пропуснах да спомена основния виновник за създаването на тази "Голяма нощна музика" - тригодишната дъщеричка на Дети - Йойо, която се постара  да обърне цялата къща наопаки, използвайки вглъбението ни :)  Да е жива и здрава!



 За моя радост оцеля единия етаж, за да го снимам в разрез, защото продължаваме с изследването на темата Devil's Food cake, тук е с бял ганаш. А в следваща торта вече е с маскарпонов крем с кондензирано мляко - разкош!



Влизам в тортена серия. Близките седмици ще показвам само торти. Някои можете да видите в аванс тук.

20 коментара:

  1. Ех Ив, много ми липсваше! Всяка седмица проверявах дали случайно не си пуснала някоя приказна торта, но определено чакането си заслужаваше:) Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  2. Лулу, и аз те наобикалям, но така ми се е изпарил ищаха за писане, то и личи де.
    Радвам се, че си ми първия гост след завръщането.
    Прегръдки! (Една срещичка? )

    ОтговорИзтриване
  3. Ивче,няма значение, че е февруарска :)
    Много е сладурска!
    И вкусна!!!!
    Хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги съм навита за такава инициатива:) Ще ти драсна утре на чата или на имейла:)

    ОтговорИзтриване
  5. Февруарска, февруарска, колко да е февруарска :-))))) Ив, липсваше ми и то много! Ти си мое голямо вдъхновение! Тортата е прелеста и приказна! Както вибаги ;-) Много усмивки от мен

    ОтговорИзтриване
  6. Ей, Ванче! Страхотна изненада!
    Радвам се, че си харесала лятната си премяна :)
    И мноооого съжалявам, че моите момичета в момента не са си у дома, за да видят фотосесията на кулата на русото ми дяволче:)
    Е, вярно, може емоциите от февруарския ни нощен тортен маратон вече да са поизбледнели, но още си спомням умората от недоспиването (като преди заверка :), примесена със сладкия гъдел, че правим нещо толкова различно и шарено на фона на ежедневната рутина, притеснението дали ще се включим в крайния срок с тоя доста мащабен проект :) и удовлетворението от щастието в очичките на малкия "възложител":)))... а после и от "ометените" чинийки и молбите за "още торта" от малки и големи...
    И най-вече - непоколебимата увереност (независимо на коя сцена се развива действието :), че колкото и абсурдно кратък да е срока, колкото и голям да е проекта, колкото и неясно да е заданието, крайният резултат винаги ще е страхотен,...щом двете работим в екип!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, благодаря ти!

    Лина, ама ти верно ли? Казаното от теб е още един повод за изчервяване. Днес ми стана много :)))

    Детииии, като си почнала, вече си знаеш -есенна, коледна...:)))
    Като ми ги наредиш едни такива, хубави, и не остава какво човек да каже след тебе.

    Успешна да е седмицата ви, момичета!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красива нюанс на синьото е избарн за подновяване на визията, мммм, очите ми останаха по нея/него :Р
    Колкото до тортите...еми, какво тук има да се коментира, ще, ахкаме, подсмърчаме и ще се давим надалеч от тях, уви :)))))
    Сърдечни поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
  9. Ив,с мъжът ми се възхищаваме на тортата,той цъка с език и реди:
    -Леле,голяма играчка е паднало!Гледай,гледай и камъчетата са сразличен цвят
    И така Ив В детайли разгледахма цялата торта,възхищавайки се на всеки един от тях!
    Благодаря за споделената красота!
    Прегръдки и хубава и успешна седмица:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Ив, невероятна е! Златни ръце имаш!

    ОтговорИзтриване
  11. Дива, пускай в действие критиките, и от тях има нужда :)
    Катерина, много е приятно човек да влиза в детайли, стига време да има. Радвам се, че ви харесва. Надявам се и следващите да покрият очакванията ви :)
    Прегръдки!
    Ваня, благодаря ти, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Привет и от мен ..наскоро попаднах на това сладко местенце и направо ...ммм давай все така ще следя с интерес, че вкъщи си имам един сладък мечо :))))

    ОтговорИзтриване
  13. Ив, февруари, август - все тая що се отнася до твоите торти - приказни както винаги, поздравления!
    Отивам да разгледам и останалите, не за друго, а за да "избягам" от разреза, дето най-вероятно ще го сънувам...

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна е!
    Това...детайлите......просто съм без думи...

    ОтговорИзтриване
  15. Е, сега като казваш критика...да ти я посоча, не може така само тук да си я раздаваме, има и други...ъъъъ, терени :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Ив, попаднах тук при теб случайно, и.......онемях! Дори нямам думи - каквото и да кажа - малко е за това изкуство! И аз прегледах всеки детайл, пък и останалите ти творения....Моето хоби е в съвсем друга сфера, картички, покани ...хартия...Но тук всичко е изумително!
    Моите поздравления, овации и адмирации!

    ОтговорИзтриване
  17. A az si mislya,4e te macha vseki sledvasht pat!Predizvika me! Shte te predizvikam na duel! Kamane i darve...gledai kak izkusno gi naredili.Shte se izpitvame keremidka po keremidka :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Ооо, Ив,
    виждам че творческия застой е приключил и всичко си е отново по местата. Определено липсваше. Тортата е невероятна, много свежа. Благодаря за идеята за маскарпоновия крем, сигурна съм че е страхотен.

    ОтговорИзтриване
  19. Leni, привет! Заповядай виначи, щом ти е приятно! За мен е чест :)
    Мариета, вярно е, че колкото и да са кипри отвън, тортите все пак са най-пленителни с разреза си. За съжаление не се случва често да фигурира редом до общия вид и да направи картинката пълна:)
    Мъх, усмихваш ме :)
    Дива, давай тогава, имаш ми всички...ъъъъ, терени :)
    Мерси, Йоли!
    Цветни фантазии, много мило, но знаеш ли какви факири има в това изкуство? (както и навсякъде, де), но най-важното е това, което прави истински да ни радва. Определено след всички реакции радостта е още по-голяма, благодаря ти!
    Оооо, Ванилия, разсмя ме рано сутрин. Айде да видим как ще ме предизвикаш :))))
    Дани, те нещата не са хронолигически и това е преди застоя :))), но да кажем, че да, май излязох от кризата :) Пробвай го този крем, няма да съжаляваш!

    Дано краят на седмицата е добър за всички вас, не само с това, че е край и предвкусвате сладкия уикенд!
    Поздрави и усмивки!!! :)))

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails