петък, 15 април 2011 г.

Лека "плодова" торта

Когато попитали малкия симпатичен мъж Никола, който галено се нарича Коле, каква торта иска за втория си  рожден ден, той отговорил: "Искам торта с много крем". :)
Майка му, освен  колега, се оказа и  фен, който последователно изпробва рецепта след рецепта от този блог. Обажда ми се ден преди събитието с молба. Как да й откажеш?
Много експедитивно коментираме някои възлови моменти: лека торта, малкият юнак харесва Мечо Пух.

Що е то лека торта? Ще се радвам, ако споделите мнението си по въпроса, защото аз отговор на това определение нямам :)

Като ще е Мечо Пух, нека тортата да е "Медовик".  В тефтерите си имам няколко рецепти, приготвям често и вариант, за който не мога да кажа обаче, че е лек. Затова се спрях на най-скорошното съблазняващо ме от екрана предложение на Ина.

За външния вид мога да кажа, че моментално си представих тортата в бяло, жълто и червено, разтечени като кремове. Нали все пак трябва да задоволим исканията на детето в този важен ден? И нищо и никой не можаха да ме накарат да слагам зелени поляни или сини небеса :) Какво да направя, стане ли дума за момчешка торта, все бягам от стереотипа.  
Черешките бяха спонтанно решение. Но са симпатични, много хубаво допълват тортата и са ефектен елемент, заменящ вече поомръзналите топчета за декорация.  Съжалявам единствено за балоните, които се оказаха малко тежички за Мечо Пух...Има какво да усъвършенствам тепърва:)

Да взема най-накрая да покажа за какво говоря. И рецепта ще напиша, заедно с моите тънкости.





Медовик


Продукти за блатовете: 3  яйца, 1 чч захар, 2 сл мед, 100 гр масло, 1 ванилия, 1 чл сол, 1 чл сода бикарбонат, 3 чч брашно

Всичко без брашното  поставяме в тенджера на котлона и бъркаме до разтопяване и хомогенизиране на продуктите. Отнемаме от огъня, изчкаваме  да поизстине малко и  прибавяме брашното. Замесваме  тесто, може да поеме още малко брашно. Разделяме го на 8 равни части. Включваме фурната да загрява на 200 градуса. Приготвяме си 8 листа хартия за печене с рамер малко по-голям от желания диаметъра за блат. Посипваме хартията хубаво с брашно и разточваме съвсем тънко първото топче  тесто. С капак от тенджера с диаметър около 20 см отпечатваме кръг върху тестото и изрязваме илишното. Изрезките са минимални! Слагаме заедно с хартията в тавата и печем в  загрятата фурна буквално  5 минути. Може и по-малко. Така процедираме с всеки блат. Вярно, повече разход на пекарска хартия има, но не хабим нерви покрай скъсани блатове при пренасянето от плота до тавата:)
След като сме изпекли и охладили блатовете, ги слепваме с крем:

Продукти за крема: 1 кг заквасена сметана  1 чч захар , 1 ванилия

Смесваме, разбъркваме, изчакваме захарта да се разтопи и ползваме. Количеството е достатъчно за сглобяване на тортата и измазването околовръст и отгоре.



Лека е тортичката...Сигурно търсите плодовете. Няма ги. Те са само отвън. :)


20 коментара:

  1. Тортата/както и другите/ е великолепна! Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма красота! Браво! И мерси,че напомни за тази чудесна рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ив, типично "Мечопуховско" с това обърнато "е"
    Или както се казва в книжката "Чтит орождн ден" :)
    И аз нямам определние за "лека торта", но си мисля, че твоята е такава :може би без много масло и по-тежки кремове :)
    ПОздравления за сладурското изпълнение!
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е изпипана и като цветове и като дизайн,черешките много добре я допълват,много ми харесва :)
    А,рецептата е страхотна,правила съм такъв крем,много е лек,но не съм го прилагала за такъв блат,а пандишпанов.Благодаря за чудесното предложение,от твоите страници съм сигурна,че може смело да се направи!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво! Много е сладка тортата))) Сигурна съм, че и много вкусна! А и Мечо е истинския Пух)))
    Между другото (да не подминавам молбата ти)за мен лека торта е нещо наистина въздушно и не много сладко, като например ванилови блатове (или леко кокосови) и крем от маскарпоне. А и някои от торти-парфе са много леки за мен. Като обобщение ще каже, че може би в този въпрос основния фактор е колко сладка и плътна тортата, ако мога така да кажа :) Например всички шоколадови, карамел пр. торти са доста тежки.
    поздрави,
    Юлия

    ОтговорИзтриване
  6. За пореден път ме изумяваш с украсата на тортите си!!!
    Видях и последните ти чудесии, голяма работа си, да знаеш :))

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тортата е разкошна, имах щастието да я опитам.:-)

    ОтговорИзтриване
  8. NG, Alfa4bravo, добре дошли и благодаря за хубавите думи!
    Дани, прегръдки и за теб!
    Вввв....Нели :)У нас не харесват вкуса на заквасената сметана, затова и рядко правя нещо с нея. Но аз съм всеядна откъм сладко.Тази торта много ми хареса. На пандишпана единствено това, което не му харесвам, е че трябва точно да се уцели колко да се сиропира, за да не стане кашаво или пък да остане сухо. Другото е колко захарен да е захарния сироп, че да не "накъртва"...И къде замина леката торта тогава?
    Juli, благодаря за изказаното мнение!
    Ина, аз забравих май да ти благодаря! Ето поправям се! Мерси за чудесната рецепта! :)))
    Хриси, много ме радва това!

    ОтговорИзтриване
  9. Леле! Тортатка е уникално сладурска! Ужасно много ми харесва този пухчо и тези черешки! На мен медовик ми е една от най- любимите торти, точно защото много, ама много харесвам вкуса на заквасената сметана:)

    ОтговорИзтриване
  10. Вълшебница си, Ив! Не спирай да твориш и даряваш красота и наслада! Тортата е истинско вълшебство. :)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз обожавам медовик, а заквасената сметана със сини сливи е най-любимия вкус от детството! :)
    За мен леката торта е тази, която ядеш, ядеш и не можеш да спреш. :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Tortata e varhat, mnogo krasiva, a sigurno i vkusna i az triabva da pravia edna s me4o Puh...ama mai niama da stane tolkova hubava....utre triabva da ia dam...napravo otka4am hahahah nadiavam se da se spravia...Pozdravi Iva

    ОтговорИзтриване
  13. Любима рецепта за торта ! А мечо Пухчо е направо велик :-) Поздрави и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Много хубаво са се разтекли кремовете :)
    Надписа в стил Мечо Пух също страшно кефи!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна торта! И аз свързвам Мечо Пух с Медовик ;)) Много ми допада фигурката. Физиономийката му е точно като на този от филмчето.

    ОтговорИзтриване
  16. Мечо Пух, Мечо Пух....Колко сладък малък си тиии... (не ми позволяват да пея из блогосферата, но да се чете напевно ;-) )! Черешки и пухкаво малко мече възседнало медена торта....Само Ивейн може да е такъв изкусител!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Medovikat e strashen, no chereshkite me zakotvyat! :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Ивейн, страхотна торта!
    Цветовете, червшките, мечо Пух....всичко е невероятно храсиво, в тон и в хармония!
    Медовика е много вкусна торта.....правила съм я с ягодов крем - от ягоди и заквасена сметана.... и ммммм....невероятна е!

    ОтговорИзтриване
  19. ииии както е казал мечо Пух "Колкото повече ..толкова повечеееее!!! :) Ивейн мисля си че можеш да спретнеш кулинарна изложба ...

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails