Когато попитали малкия симпатичен мъж Никола, който галено се нарича Коле, каква торта иска за втория си рожден ден, той отговорил: "Искам торта с много крем". :)
Майка му, освен колега, се оказа и фен, който последователно изпробва рецепта след рецепта от този блог. Обажда ми се ден преди събитието с молба. Как да й откажеш?
Много експедитивно коментираме някои възлови моменти: лека торта, малкият юнак харесва Мечо Пух.
Що е то лека торта? Ще се радвам, ако споделите мнението си по въпроса, защото аз отговор на това определение нямам :)
Като ще е Мечо Пух, нека тортата да е "Медовик". В тефтерите си имам няколко рецепти, приготвям често и вариант, за който не мога да кажа обаче, че е лек. Затова се спрях на най-скорошното съблазняващо ме от екрана предложение на Ина.
За външния вид мога да кажа, че моментално си представих тортата в бяло, жълто и червено, разтечени като кремове. Нали все пак трябва да задоволим исканията на детето в този важен ден? И нищо и никой не можаха да ме накарат да слагам зелени поляни или сини небеса :) Какво да направя, стане ли дума за момчешка торта, все бягам от стереотипа.
Черешките бяха спонтанно решение. Но са симпатични, много хубаво допълват тортата и са ефектен елемент, заменящ вече поомръзналите топчета за декорация. Съжалявам единствено за балоните, които се оказаха малко тежички за Мечо Пух...Има какво да усъвършенствам тепърва:)
Да взема най-накрая да покажа за какво говоря. И рецепта ще напиша, заедно с моите тънкости.
Медовик
Продукти за блатовете: 3 яйца, 1 чч захар, 2 сл мед, 100 гр масло, 1 ванилия, 1 чл сол, 1 чл сода бикарбонат, 3 чч брашно
Всичко без брашното поставяме в тенджера на котлона и бъркаме до разтопяване и хомогенизиране на продуктите. Отнемаме от огъня, изчкаваме да поизстине малко и прибавяме брашното. Замесваме тесто, може да поеме още малко брашно. Разделяме го на 8 равни части. Включваме фурната да загрява на 200 градуса. Приготвяме си 8 листа хартия за печене с рамер малко по-голям от желания диаметъра за блат. Посипваме хартията хубаво с брашно и разточваме съвсем тънко първото топче тесто. С капак от тенджера с диаметър около 20 см отпечатваме кръг върху тестото и изрязваме илишното. Изрезките са минимални! Слагаме заедно с хартията в тавата и печем в загрятата фурна буквално 5 минути. Може и по-малко. Така процедираме с всеки блат. Вярно, повече разход на пекарска хартия има, но не хабим нерви покрай скъсани блатове при пренасянето от плота до тавата:)
След като сме изпекли и охладили блатовете, ги слепваме с крем:
Продукти за крема: 1 кг заквасена сметана 1 чч захар , 1 ванилия
Смесваме, разбъркваме, изчакваме захарта да се разтопи и ползваме. Количеството е достатъчно за сглобяване на тортата и измазването околовръст и отгоре.
Лека е тортичката...Сигурно търсите плодовете. Няма ги. Те са само отвън. :)
Тортата/както и другите/ е великолепна! Успех!
ОтговорИзтриванеГоляма красота! Браво! И мерси,че напомни за тази чудесна рецепта. :)
ОтговорИзтриванеИв, типично "Мечопуховско" с това обърнато "е"
ОтговорИзтриванеИли както се казва в книжката "Чтит орождн ден" :)
И аз нямам определние за "лека торта", но си мисля, че твоята е такава :може би без много масло и по-тежки кремове :)
ПОздравления за сладурското изпълнение!
Прегръдки и усмихнат уикенд!
Тортата е изпипана и като цветове и като дизайн,черешките много добре я допълват,много ми харесва :)
ОтговорИзтриванеА,рецептата е страхотна,правила съм такъв крем,много е лек,но не съм го прилагала за такъв блат,а пандишпанов.Благодаря за чудесното предложение,от твоите страници съм сигурна,че може смело да се направи!
Браво! Много е сладка тортата))) Сигурна съм, че и много вкусна! А и Мечо е истинския Пух)))
ОтговорИзтриванеМежду другото (да не подминавам молбата ти)за мен лека торта е нещо наистина въздушно и не много сладко, като например ванилови блатове (или леко кокосови) и крем от маскарпоне. А и някои от торти-парфе са много леки за мен. Като обобщение ще каже, че може би в този въпрос основния фактор е колко сладка и плътна тортата, ако мога така да кажа :) Например всички шоколадови, карамел пр. торти са доста тежки.
поздрави,
Юлия
За пореден път ме изумяваш с украсата на тортите си!!!
ОтговорИзтриванеВидях и последните ти чудесии, голяма работа си, да знаеш :))
Хубав уикенд :)
Тортата е разкошна, имах щастието да я опитам.:-)
ОтговорИзтриванеNG, Alfa4bravo, добре дошли и благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеДани, прегръдки и за теб!
Вввв....Нели :)У нас не харесват вкуса на заквасената сметана, затова и рядко правя нещо с нея. Но аз съм всеядна откъм сладко.Тази торта много ми хареса. На пандишпана единствено това, което не му харесвам, е че трябва точно да се уцели колко да се сиропира, за да не стане кашаво или пък да остане сухо. Другото е колко захарен да е захарния сироп, че да не "накъртва"...И къде замина леката торта тогава?
Juli, благодаря за изказаното мнение!
Ина, аз забравих май да ти благодаря! Ето поправям се! Мерси за чудесната рецепта! :)))
Хриси, много ме радва това!
Леле! Тортатка е уникално сладурска! Ужасно много ми харесва този пухчо и тези черешки! На мен медовик ми е една от най- любимите торти, точно защото много, ама много харесвам вкуса на заквасената сметана:)
ОтговорИзтриванеВълшебница си, Ив! Не спирай да твориш и даряваш красота и наслада! Тортата е истинско вълшебство. :)
ОтговорИзтриванеЕееееееееееееееее ..................
ОтговорИзтриванеИ аз обожавам медовик, а заквасената сметана със сини сливи е най-любимия вкус от детството! :)
ОтговорИзтриванеЗа мен леката торта е тази, която ядеш, ядеш и не можеш да спреш. :)))
Tortata e varhat, mnogo krasiva, a sigurno i vkusna i az triabva da pravia edna s me4o Puh...ama mai niama da stane tolkova hubava....utre triabva da ia dam...napravo otka4am hahahah nadiavam se da se spravia...Pozdravi Iva
ОтговорИзтриванеЛюбима рецепта за торта ! А мечо Пухчо е направо велик :-) Поздрави и усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеМного хубаво са се разтекли кремовете :)
ОтговорИзтриванеНадписа в стил Мечо Пух също страшно кефи!
Страхотна торта! И аз свързвам Мечо Пух с Медовик ;)) Много ми допада фигурката. Физиономийката му е точно като на този от филмчето.
ОтговорИзтриванеМечо Пух, Мечо Пух....Колко сладък малък си тиии... (не ми позволяват да пея из блогосферата, но да се чете напевно ;-) )! Черешки и пухкаво малко мече възседнало медена торта....Само Ивейн може да е такъв изкусител!!!
ОтговорИзтриванеMedovikat e strashen, no chereshkite me zakotvyat! :)))
ОтговорИзтриванеИвейн, страхотна торта!
ОтговорИзтриванеЦветовете, червшките, мечо Пух....всичко е невероятно храсиво, в тон и в хармония!
Медовика е много вкусна торта.....правила съм я с ягодов крем - от ягоди и заквасена сметана.... и ммммм....невероятна е!
ииии както е казал мечо Пух "Колкото повече ..толкова повечеееее!!! :) Ивейн мисля си че можеш да спретнеш кулинарна изложба ...
ОтговорИзтриване