сряда, 6 октомври 2010 г.

Силуети


10.00 ч. Няма време. Торта за довечера. Почти невъзможно. Отивам за готови блатове.
10.15 ч. Няма? Свършили са? Добре, дайте от кръглите.
10.30 ч. Няма? Ще проверя в другия магазин.
10.45 ч. Какъв късмет. Ще взема и от двата вида.
11.00 ч. Бъркам крема. Трябва да е нещо бързо. 500 мл готварска сметана, 2 пакетчета крема сирене, малка кофичка течен шоколад. И още малко  захар, на вкус. Мммм, вкусно.
11.15 ч. Режа блатовете на по две ленти. Пускам си едно дълго кафе, слагам му 3сл бадемов аперитив и още толкова шоколадов топинг. Сиропирам блатовете. Точно стигна. Малко счукани ядки отгоре. Крем. Редя една, две, три, четири, пет  платки. Стана добре. Милият се шегува: " Каква е тази тухла?" Слагам в хладилника.
11.45 ч. Пресявам си пудрата захар. Два пакета по 500 гр. Един, два пъти. 120 мл глюкоза, 1 пакет желатин, 60 мл вода, 1 чл глицерин, половин чл лимонена киселина. Замесвам си фондана. Слагам го в найлоново пликче да си почива няколко часа.
12.00 ч. Чакат ме. Пристъпват нервно от крак на крак в коридора. Изчезваме за подарък. Разходка. Времето летииии........
16.00 ч. Крем за измазването. Този на Кали е най-готин. 1 белтък с 50 гр захар на водна баня разбивам на сняг. И маслото - 80 гр . Смесвам ги. И в хладилника да стяга.
16.45 ч. Шпакловам тортата :) Ми така де, шпакловка си е. Пак в хладилника.
17.00 ч. Фондана. Ох, малко е мек все още, но какъвто е. Разточвам. Мятам "чаршафа" върху "тухлата", заглаждам. Покри се и-де-ал-но!
17.30 ч. Сега рисунката. Тази идея ми е в главата от една година и отгоре. Дали ще стане? Разточвам и си изрязвам парче от фондан. Много е меко. Оставям да се повртвърди малко на стайна температура.
18.00 ч. Започвам. Първо минавам мястото където ще се рисува  с ром (е такъв алкохол имах). Запечатва повърхността и контурът не се разлива. И малко нервно започвам да прерисувам рисунката, която си бях разпечатала. Звъни телефонът. Дети: " Как си? Ще стане, бе, не се и съмнявам!"
20.00 ч. Финални щрихи. Кефи. Снимките. Вече е мрак навън. Ще се снима със светкавица. Никакъв опит. Ужасно!!! " Нищо, бе мамо, ще ги оправиш с фотошопа" :)))
20.30 ч. Честит рожден ден, Рени! " Мерси! Аааа, Климт!"


След няколко дни...
Фотошоп. И там съм зле, но заиграх се. Многото лица на една няколкочасова торта:


19 коментара:

  1. много ме радваш - още едно потвърждение, че с каквото се захванеш - правиш го страхотно, с хъс, с кеф и с много любов ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ехааааааааааа!!!
    Ама ти си била истинска фурия! Цяла торта + покритие, че даже и рисунка, за един ден?!
    Чудесно си се справила, тортата е изключително стилна и оригинална!

    Климт е невероятен художник, особено любима ми е неговата (доста комерсиализирана) картина "Целувката"

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее,това е то талантът, дори натоварен график и липса на подходящо осветление не може да го спре, камо ли засенчи, страхотен пост, Ивейн! За Климт- един коментар само, любим :)

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, онемях...Ивейн, не знам има ли вече накъде, но все повече се прехласвам по твоите произведения...

    ОтговорИзтриване
  5. Наско, радвам се да те видя отново тук :)

    Ирка, мерси, наистина беше голямо бързане. Другата част от подаръка беше комерсиализираната Целувка върху чиния :)))

    Дива, виж едно осветление до какво може да доведе, а? Всъщност идеята за вида на самия пост възникна докато си играех с фотошопа и в главата ми се стрелкаха всичките тези мисли, като спомен от самия ден...

    Даенерис, знам ли? Освен да зарежа тортите и пак да захвана картоните( или платната :))), че там куражът ми е доста по-малко.

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам Климт :)
    А този телеграфски начин на представяне много ми допадна, усещаше се задъхването!
    Но пък всичко е свършило добре, а и нали има фотошоп!
    Прегръдки, Ивейн!

    ОтговорИзтриване
  7. Надушвам, че сме от една порода, Дани :)
    Добре ме усещаш.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн, не спираш да ме удивляваш с нестандартните си идеи за украса, браво за експресното и толкова ефектно изпълнение! Аз не бих се заела с правенето в един ден, при това с украсата.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ивейн, поздравявам те , знаеш мнението ми за теб и уменията ти в сладкарството !
    Много стилно, много красиво , браво ! :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ив, още не е студено за шапка... Но "свалям ти шапка" Н-Е-В-Е-Р-О-Я-Т-Н-А си :)

    ОтговорИзтриване
  11. Кали, вярно, че беше много припряно, но не ми се отлагаше с още една година точно тази торта. А тя си беше за конкретния човек. Но вече ми се върти в главата вариант за същата тема, но в друго изпълнение.
    Вероника, много благодаря!
    Зори, отново с твоя закачлив стил:) Едно изчервено 'мерси' от мене :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Густав Глимт ми е един от любимите автори и едно от първите неща, които направих когато стъпих във Виена, беше да посетя изложбата в Белведере.
    Ти си просто ненадмината! Мисля, че това е най- прекрасната и вкусна интерпретация на негово произведение!

    ОтговорИзтриване
  13. Ивейн, това е наистина произведение на изкуството! Невероятна си!
    Хареса ми стилът на този пост! :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, едва ли ...Но съм истински щастлива, че съпреживявате с мен и оценявате положително идеите, които ме спохождат :)
    Предполагам на живо е много вълнуващо да се видят картините му.

    Милена, наистина, развълнувахте ме! Тази торта ми е много по-близка от плетката, това че и ти я харесваш - много, много ми е хубаво.
    Стилът на поста - ами аз съм си срамежлива по принцип, явно започнах да се поотпускам.

    ОтговорИзтриване
  15. Ивейн,
    невероятна красота! Особенно да се опиташ да пресъждадеш един велик художник. Стилът ти на писане тук много ми допадна. Все едно съм прекарала деня с теб и съм държала четката за рисуване, така се почувствах. Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, усмихна ме рано сутринта!
    И ти си прекрасна! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ivejn, Ivejn, shtom im Klimt , trybva da ima i Gaudi i Hundervaser.Znam hvarlyam ti rakavitsata, sledvai me ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Щом има кой да ги оцени, с удоволствие, coalcore!
    Имаше едно тортено предизвикателство, в което така и не успях да се включа, но темата му беше сграда и познай дали не клонях в един момент към Гауди. Но после се спрях на гнездото в Пекин и накрая нищо не направих :) А Хундертвасер го заглеждах в началото на тортената ми кариера :), но за торти е доста по-сложен отколкото изглежда.

    ОтговорИзтриване
  19. Справила си се отлично,по нищо не личи ,че изпълнението е било на екс,браво!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails