маслено тесто:
150 гр брашно
75 гр масло
1 жълтък (от по-малко яйце)
30 гр захар
щипка сол
1 сл студена вода
плънка:
150 гр кисело мляко
30 гр пудра захар
1 яйце
1 чл нишесте
1 пакетче ванилена захар
15 гр орехови ядки
24 зърна светло грозде
18 зърна тъмно грозде
Приготвяме тестото от посочените продукти. Ако се наложи може да се добави още мъничко студена вода. Оставяме го в хладилника за час.
Смесват се киселото мляко, яйцето, захарта, нешестето и ванилената захар.
Гроздето се измива и почиства от семките.
Формите за тарталети се намазват с мазнина. Тестото се разделя на 6 топчета, всяко от които се присплесква между дланите, слага се във формичката и с пръсти се притиска към стените й. (Може и сразточване на тестото и изрязване на кръгове. Лично ма мене първият начин ми е по-лесен, а и не виждам съществена разлика в крайния резултат)
С вилица се надупчва тестото. Във всяка форма се слага от счуканите орехови ядки.
Отгоре се залива подготвената смес. Нареждат се гроздовите зърна.
Пече се на 200 градуса около половин час.
Вкус, аромат - перфектни!
източник: kochen.bilderfrau.de
Виж ти!
ОтговорИзтриванеНе съм правила като плънка на тарталетки смес с кисело мляко :)
Но гроздето вече го опитах в сладкиш и съм очарована, а и след като го предлагаш ще опитам!
Хубава нова седмица, Ивейн:)
Да, и аз така реагирах, но ако не се пробва няма как да се разбере. Останах очарована от резултата, а и не само аз:)
ОтговорИзтриванеИ на тебе, Дани, ползотворна и приятна седмица!
На пазара гледах гроздето и понеже само аз си го ям, седях онзи ден на една сергия и се чудех дали не мога да ги излъжа моите като набутам зърната в някой десерт :)))
ОтговорИзтриванеЕто че предложението ти ми идва много навреме :)
Изглежда чудесно!
Хубава нова седмица :)
Ха, каква интересна рецепта! И аз не съм правила пълнежа с кисело мляко, да не говорим, че и гроздето не съм го ползвала за готвене до сега!
ОтговорИзтриванеПоздравления, много добър избор и изпълнение!
Ина, при нас пък е обратно-родителите като произвели известно количество плодове и зеленчуци винаги гледат да ни пробутат повече, отколкото можем да изядем и гледам да вкарвам по някой плод в сладкишчета. За по-интересно.
ОтговорИзтриванеЛулу, винаги има първи път :)
Хубава нова седмица, момичета!
Ивейн,
ОтговорИзтриванеинтересна, апетитна и красиво представена рецепта.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Изглеждат толкова апетитно и неустоимо, Ивейн! А снимката е прекрасна, като от лъскаво снисание за стил и уют!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки, Милена
Незнам дали е вкусно....но снимката е перфектна...чак ми се иска да си откъсна едно зрънце....
ОтговорИзтриванеДиана,благодаря!
ОтговорИзтриванеМилена, уауу, много висока оценка за снимката :)Старая се уж.
Едно именце да имаше щеше да е по-добре от "Анонимен", но все пак добре дошъл! За вкуса -по моя преценка си струва да се опита, затова и споделям.
Ивейн,
ОтговорИзтриванепрекрасни тарталетки! За гроздето и аз не съм опитвала, но то много неща ми се събраха до пробвам :) Хубава и чудесна вечер ти желая :)
Привет!
ОтговорИзтриванеВключвам се, за да споделя личния си опит :)
След като голямата ми дъщеря от два месеца се разтапя при спомена за опитването на този невероатно вкусен сладкиш (да, точно този, от снимките :)реших да се представя като добра майка и да изпълня желанието й.
Е, тарталетени форми нямам, а и у дома освен на качеството сме почитатели и на количеството :), така че бързо взехме решение - ще правим голям пай! Утроихме количеството, но без ни най-малко отклонение от рецептата, за което дъщеря ми съблюдаваше строго("...защото, мамо, няма да стане като на Ванчето!":). После се поувлякохме с количеството на пудрата захар... и (отново поради по-горните съображения) дозата на плънката стана петорна...
И резултатът беше (Ванче, ще си позволя да те цитирам :)перфектен!
А количеството ни дойде много добре!
Ванче, благодаря ти за поредната вкусна идея и за доволните мъници вкъщи!
Препоръчвам сладкиша на всеки! Това е нещо, което задължително трябва да се опита!!!
А понеже съм имала удоволствието да опитам почти всичките изкусителни творения на Ивейн (приготвени от нея :), ще ви споделя една тайна - по-горното се отнася за абсолютно всичко :)))
Дети