сряда, 22 септември 2010 г.

Охлювчета с мак / Mohnschnecken

Тези вкуснотийки отдавна бяха направени и изядени, но реших, че са твърде нефотогенични и временно се отказах да ги помествам тук. Но като поотлежаха малко, като ги погледнах с позабравил поглед, други мисли ме споходиха и рекох поне да си довърша цикъла от набелязани и изпълнени немски рецепти. Този път източникът е един блог от графа любими. Освен хубави рецепти и перфектни фотографии има и уроци, които ме спечелиха с това, че се говори и за композицията и колорита на самата снимка. Е, не мога да кажа, че съм постигнала кой знае какъв успех след прочетеното, но ако можеше да става със щракване с пръсти...
Аз както винаги изпълних рецептата с половината продукти. От дозата се получиха 10 охлюва. Много вкусни! А маковият пълнеж придава един допълнителен аромат и привкус! Но не се одобряват от деца именно заради него! Следва канеленият вариант :) Рецептата не е трудна, но много втасване, голямо чакане. Ако не е ранобудна домакинята може и за обяд да се хапнат вместо за закуска :)



Рецептата:

Тесто: 250 гр брашно, 20 гр прясна мая, 150 мл прясно мляко, 75 гр захар, 60 гр масло, шипка сол, 1 яйце

Макова плънка: 90 гр смляно маково семе, 30 мл прясно мляко, 12 гр масло, 50 гр захар, 1 яйце

Пресява се брашното в купа, прави му се кладенче и в него се натрошава маята. Добавят се 1 сл захар и 2 сл мляко. Разбърква се внимателно с вилица, като по малко се прибавя от брашното до образуването на меко тесто. Покрива се и се оставя на топло за 20 минути.
Разбива се остатъка от млякото, захарта, яйцето, маслото и солта.  Меси  се заедно с втасалото тесто в продължение на десетина минути. Може да поеме още брашно, ако е лепкаво.
Покрива се и се оставя да втаса отново за 40-50 минути или до удвояване на обема.
Междувременно се смесват продуктите за плънката.
Премесва се отново и се разточва на правоъгълник с размери 20/30 см. Плънката се разпределя равномерно и се навива руло. Режат се охлюви около 2 см. От ТУК научих един много добър трик за рязане: Перфектен срез!
Охлювите се редят в тавата върху хартия за печене на разстояние един от друг. Пак втасват 20 минути. През това време загряваме фурната на 20 градуса. Пекат се 10-15 минути до златист загар. Охлаждат се върху решетка.
По желание може да им се направи глазура от пудра захар. На 100 гр захар се прибавя лъжица по лъжица вода до получаването на подходяща консистенция.

3 коментара:

  1. Хмм, загледах ги аз тези макови чудеса, май и Дими беше правила нещо сходно. Но защо ли съм малко скептично настроена към десерти с дрожди? Освен да взема да пробвам и тях, че да видим скептицизмът ми ще устои ли :)))
    Поздрави, Ивейн и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, а разрезът е приказка :)

    Хубав празник :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ще се срине, Ива, повярвай!

    Ина, ти си спец по разрезите на такива засукани!Щом ти го казваш - приемам безусловно!

    Хубав и слънчев празник и от мене!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails