четвъртък, 23 септември 2010 г.

Подутки :)

Като деца бяхме изпаднали в някаква странна заблуда. Викахме "палачинки" на бухтите, а на палачинките - "катми". Баба ги правеше на огън и сач и размерът им беше такъв, че от една можехме да се наядем. Нашите "палачинки" бяха едни ромбоидни бухтички, кухи отвътре и приятно кафеви отвън. В един типичен топъл ваканционен летен ден докато си хапвахме от нашите "палачинки" и идва съседката. "Какво, ПОДУТКИ ли хапвате?" Логично - подуват се докато се пържат. Веселяшко, забавно име. И на майтап до ден днешен си го употребяваме...

Днес сме на подутки. Но не ромбоидни, а почти кръглички. Как да не дам нещо от себе си?
Тази  е от бабините, лесните рецепти. По-засуканите ги правя от чисто любопитство, и ако рецептата много си заслужава става оборотна въпреки сложността си.



Не обичам рецептите, в които се казва: "брашно, колкото поеме".  Така без да се усетиш си забъркал една огромна доза, която можеш два дни да ядеш. Та, аз измерих - пое точно 5 чаени чаши. Значи може и с половин доза.

Рецептата:

1/2 кофичка кисело мляко, 100 мл вода, 2 яйца, 1 чл хлебна сода, 5-6 сл (1/2 чч) захар, 5 чч брашно

Омесва се меко тесто, което стои малко лепкаво. Разточва се с точилка, реже се с нож на ромбоиди или с чашка на кръгчета. Пържат се в повечко мазнина. Поръсат се с пудра захар.

Идеални са с домашно сладко!

17 коментара:

  1. Много ме развесели този пост за подутките :-) А те, подутките, изглеждат много апетитно! Подканващи снимки и рецепта, Ивейн!

    Усмивка и от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Наскоро правих нещо подобно, но аз го наричам бухти. Тестото е гъсто, като много гъста боза. И като загребеш с лъжица и покапеш върху сместа се получава така както като си играеш с мокър пясък.
    Пържат се в много олио, като слагаш с лъжица от сместа направо в загрялото олио и то веднага се подува. На вид изглеждат почти едентично с твоите.
    Хапнах ги с домашно сладко от праскови и бяха разкошни :)
    Майче прекалих с писанията, извинявам се за което.

    Желая ти хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. И ние им казвахме бухти, или ромбчета, защото мама и досега все така ги прави. Обаче нейната е рецепта е точно от типа "колкото поеме", та затова моята рецепта е лесна, казвам "Мама, може ли бухтички за утре?" и като дойде утре-то, притичвам по пътеката, по пътеката и право при бухтите :)))
    А порцелана и ножчето пък ми напомнят с носталгия кухнята на баба, имаше точно същите:)

    ОтговорИзтриване
  4. Милена, радвам се, че си доловила хумора. :)

    Разбира се, че са бухти, Ирена, Ива!
    Щипка емоция никога не е излишна.

    ОтговорИзтриване
  5. А домашното сладко ...от какво е,че нещо не мога да го позная, прилича ми на кайсии, а и едва ли е грозде, сладкото от бабините бухтички :)

    ОтговорИзтриване
  6. Охааааааааааааа !
    Страшни , благодаря за рецептата ! :)
    Пък аз скоро ще проверя колко от тия трябва да изяде човек , за да се подуе ! :)
    Поздрави от Джинджър ! :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Позна, Дива! Кайсии.

    Оооо, Вероника, не си го причинявай! 2-3 са достатъчни. Айде, може и четири, от мен да мине! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са, чак ми се прияде, макар че съм преяла с кифлички :)))
    На домашните ще им харесат много, убедена съм! Ще взема да ги врътна за изпътец :)))

    Хубава есенна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. blagodarja ti za nostalgi4nia pogled kam selo predi godini pod debelata sjanka na oreha, kadeto si hapvahme PODUTKITE :)
    Brat4eto

    ОтговорИзтриване
  10. Иночка, само не разбрах, ей така докато си шеташ ще врътнеш едни или за път се стягаш? Усмивки!

    Днес ми стана ама много забавно!

    Ей, ще ме просължиш, съвсем на място вмести и ореховата сянка, Веси4! А котката с малките котета, спомняш ли си, строени и чакащи и те за подутки? Целувкииии!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивейн,
    толкова са близки и едновременно толкова далечни милите спомени от детството. Обичам аромата на прясно приготвената закуска и селския хляв, донесен от дядо с колелето, направо от фурната на село.
    Върна ме назад, благодаря ти за прекрасното изживяване. А твоите подутки са много хубави, тъкмо да ги хапне човек :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, подсещаш ме за нещо, което отдавна си мисля - на село открай време хората си карат колела - колко по-здравословно и екологично. А в градовете тепърва велоалеи ще изграждаме...Има си предимства май спокойния и идиличен живот на село. Но това е друга тема. Благодаря, че се отби!

    ОтговорИзтриване
  13. Ивейн, мисля утре за закуска да пробвам твоите подутки, много лесно ми звучат. Трябва ли да престои тестото? И пак хубави снимки.

    ОтговорИзтриване
  14. Не. Веднага след като се замеси тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност.

    ОтговорИзтриване
  15. а най-хубавото е, че въпреки че са пържени изглеждат много Light, така че ще ги пробвам без угризения
    Поздрав най-сърдечен

    ОтговорИзтриване
  16. Направих ги тази сутрин! Голямо чудене се чудих колко дебело трябва да разточа, ама чунката ми като не се сети надреме да пита, карах каквото излезе... Е, пръкнаха се едни дунди, направо донатите да им завидят :))) Имам и доказателствен материал :)))

    Огромно благодаря за тази супер бърза рецепта с прекрасен край :)

    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  17. Райна, вярно че изглеждат не чак толкова мазни :)
    Поздрав!

    Леле, че си чевръста, Ина! И как ме разсмя, ако знаеш. Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails