Когато за новогодишните празници гостувахме на родителите ми в Ямбол усетих лека еуфория от излъченото от града предаване на Звездев и представената рецепта 'Мусака в гювечета по ямболски'. Предаването не бях го гледала, нито рецептата ми бе известна, но реших да я издиря и приготвя. Още повече, че една от съставките е любимото ми кисело зеле. До скоро готвех по точни мерки, без отклонения от рецептата, но все по-често започвам да експериментирам, и моят вариант на това ястие леко се различава от оригинала.
За приготвянето на вечеря за двама е нужно:
около четвърт от малка кисела зелка, 200 гр свинско месо, 100 гр кайма смес, 1 малък морков, 2 яйца, 1 сл брашно, около 50 мл зелев сок, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица
Зелето се нарязва на ситно и се задушава до омекване. В същата мазнина се запържва настъргания морков, нарязаното на малки късчета месо и каймата. Подправят се на вкус. В гювечето се реди зеле, месната плънка, зеле. Налива се малко от зелевия сок. Пече се около 40 мин. (Гювечетата се поставят се в студена фурна). Накрая се залива се със смес от разбитите яйца и брашно и се запича отгоре за още десетина минути.
Здравей :) Много се радвам, че научих тази рецепта. Аз също съм от Ямбол, но такива гювечета не съм яла. Непременно ще ги направим в къщи :-)
ОтговорИзтриванеПривет Aquawoman!
ОтговорИзтриванеРадвам се на посещението ти - зная, че си от Ямбол - навъртала съм се в блога ти.
Надявам се да ви харесат гювечетата!
Поздрави и хубава нова седмица!
Много хубаво предложение и съвсем сезонно :) Поздрави :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Дани.
ОтговорИзтриванеЕ, скоро ще му мине времето, но за следващата година по-отрано бих го подхванала.
Поздрави и за теб!
ако може и аз да кажа нещо, макар и не свързано с вкусните гозби, които приготвяш! снимката от Ямбол ми хареса и може би ще виждаме повече снимки и публикации с такава насоченост или ще има друг блог!?! успешна седмица и много успехи и усмивки!
ОтговорИзтриванеНаско, радвам се да те видя отново тук :) Винаги можеш да казваш каквото мислиш. За снимката на Ямбол-донякъде и заради тебе съм я сложила;). А относно втория блог-мислила съм, но май ще ми е трудно с два и може би ще се опитам да съчетая интересите. Моментът назрява, очаквай прехода.
ОтговорИзтриванеУспешна и щастлива седмица!
Много интригуваща рецепта, ще я пробвам и ще дам рецензия.
ОтговорИзтриванеЩе очаквам отзиви, Хесапов! Добре дошъл!
ОтговорИзтриване