понеделник, 28 септември 2009 г.

Френска торта



В желанието си да изпробвам все нови и нови рецепти дълго време отлагах направата на тази торта. А ми е много любима. Това е тортата на мама. Тортата на празниците...и естествено шоколадова, което си е още един малък празник.



Когато си харесам някоя рецепта започвам направо да я сънувам, докато не я приготвя. Е скоро не съм си набелязвала нищо конкретно, така че използвайки повода за предстоящи гости дойде и нейния ред...



Рецептата:



платки: 1 яйце, 1 чч захар, 5 сл прясно мляко, 3 сл мед, 2 чл хлебна сода, 300-400 гр брашно



Посочените продукти без брашното се разбиват и се поставят на котлона с непрекъснато бъркане до получаването на цвят карамел. Отнема се от огъня и постепенно се добавя брашното. Накрая се омесва. Тестото се разпределя на толкова топки, колкото платки желаем. (в случая 6 бр за торта с диаметър 15 см). Разточва се върху хартия за печене или с брашно върху дъното на тава. Изрязва се кръг с желания диаметър (аз изпилзвах капак на тенджера :) ). Пече се на 200 градуса.

крем: 1/2 л прясно мляко, 1 1/2 чч захар, 4 сл с връх брашно, 3 сл какао, 250 гр масло



Млякото със захарта се затоплят на котлона до пълното разтваряне на захарта. Добавя се размитото на кашица брашно и какао с малко хладко мляко и се бърка до сгъстяване. Като се отнеме от огъня се добавя и маслото.



Тортата се "сглобява" в подходяща откопчаваща се форма и се оставя да отлежи една нощ, за да поемат блатовете. Украсата е по желание.




Е аз реших като всичко тук е за първи път, то и покритието да е ново. Изпробвах шоколадовото тесто на Van444eto от бг-мама.




Покритие: 200 гр шоколадов кувертюр, 2 сл глюкоза, 3 сл вода, 2 каф. л захар кристал и около 4 сл пудра захар за доомесване

Захарта и водата се слагат да заврат. Добавя се глюкозата, бърка се до пълното й разтваряне. Шоколадът се разтопява на водна баня. Оставят се двете смеси да поизстинат и се смесват. Завива се в найлон и отлежава половин час. Накрая се доомесва с пудрата захар и добре овито в найлон се съхраняа в хладилник.


На мене лично това тесто ми беше по-трудно за работа. Наложи се да "съблека" тортата, да омесвам наново и да опитам пак. Но този път с отделно покриване по хоризонтала и вертикала. Снадката се опитах да я декорирам с подръчни материали (формички за тарталети). И затова тук няма нищо доизпипано. Цветята са набързо...

Похапнахме си... Но дали защото не беше свързана с конкретна емоция нямаше същия вкус? Нещо късметът на начинаещия започна да ме напуска... Добре, че желанието ми за усъвършенстване не угасва.


И накрая парчето с най-дългата фотосесия. :) Трудна работа е това фотографията....







4 коментара:

  1. Страхотна торта! Браво Ивейн! Не само, че е от шоколад,който аэ много обичам, а и е много красива!Поэдравления!

    Твоя дъщеря:Жени

    ОтговорИзтриване
  2. mmmmmm strahotna e mnogo krasiva pozdravleniq!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е по рецепта на актрисата Латинка Петрова

    ОтговорИзтриване
  4. Напълно възможно, аз имам рецептата от майка ми, а до нея как е стигнала...Но така е, предавали са се от човек на човек, в един момент се губи първоизточника. Важното е, че рецептата отава оценена и запомнена :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails