От онези десерти, които те карат да притвориш очи в блажено потапяне в ненатрапчива сладост...Уханен и сочен....Подканващ...Не! Съблазняващ! Оставящ очакване. До другото пълно отдаване. И така до последната капка тежък черешов сироп...Открих го!
За маслената коричка:
250 г брашно, 75 г захар, 125 г студено масло, 1 ванилия, 1 яйце, щипка сол
Маслото се нарязва на парчета в сместа от брашно, захар, ванилия и сол. С пръсти се втрива в брашното до получаване на трохи. За да се събере тестото се добавя яйцето. Оформя се на топка и се оставя в хладилника за половин час, увито във фолио.
Разточва се върху хартия за печене и с него се покриват дъното и стените на откопчаваща се форма с диаметър 22 см. Тестото на места може и да се разкъса, но това не е проблем - лесно се залепва чрез притискане с пръсти. След като е готова тестената подложка, надупчва се с вилица, по желание на дъното може да се посипят шепа череши без костилките и се залива отгоре с приготвения пълнеж.
За чийз пълнежа:
600 г крема сирене, 200 г заквасена сметана, 4 яйца, 125 г захар, 35 г нишесте, 20 г кокосови стърготини, 1 с.л. лимонов сок, кората от половин лимон
Разбиват се крема сиренето, сметаната, захарта и едно по едно се прибавят яйцата. Когато се усвоят, се включват към сместа и останалите съставки.
Чийзкекът се пече в загрята фурна на 175 градуса на вентилатор, на най-ниска скара. Това отнема около половин час - повърхността е приятно зачервена, а ръбчетата на тестото изглеждат хрупкави. Изключва се фурната, а чийзкейкът се оставя да изстине в нея при леко открехната вратичка ( за през нощта примерно ). Когато е добре изстинал се прибира в хладилника.
Заливката може да се приготви на следващия ден, час преди сервирането.
За заливката:
500 г череши, 100 г захар, 2 с.л. нишесте, 1 с.л. лимонов сок, няколко капки бадемова есенция
Черешите се измиват и старателно се премахват костилките. Поставят се в подходящ съд, посипват се със захарта и нишестето и се варят до сгъстяване. Ароматизират се с есенцията. Така свареното сладко се изчаква да изстине и с него се залива охладения десерт.
Ух,какие же вкусные и красивые фотографии :)))
ОтговорИзтриванеХорошего дня!
Благодаря за високата оценка! Харесвам фотографиите Ви и мнението Ви много ме радва!
ИзтриванеПриятна вечер!
Ауууу отдавна нищо не ме е изкушавало, но - на това не мога да устоя! Мисля, че след малко ще отивам за продукти, този чийзкейк трябва да се направи!!! Не мога така безучастно само да гледам и да се облизвам.
ОтговорИзтриванеАз да допълня, ако наистина решиш да го правиш - ползвах безсолно крема сирене - марка на Кауфланд, разфасовка от 250 г и съм много доволна. А реакциите само могат да ме радват - явно снимките вече успяват да произведат нужния ефект.
ИзтриванеПоздрави и пълно потапяне в черешова сладост :)
Разкошен е!
ОтговорИзтриванеМммм, и аз нескромно споделям мнението ти, Траяна :)
ИзтриванеИвче, насладих му се :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и поздрави от морето!
Дани, скоро и ние ще се отправим към твоята посока. Ще те потърся :)Може заедно да се насладим на морето :)
ИзтриванеАз май не трябваше да влизам тук... Сега как да мисля трезво, та този десерт направо ми взе ума...
ОтговорИзтриванеИвче, прекрасно предложение и изпълнение, много вкусно и апетитно изглежда!
Поздрави! :)
И моя, и моя ум е превзет, Гергана :) Вече следващата подобна рецепта е планувана.
ИзтриванеПоздрави :)
Ив, разби ме, чак ми се прияде, нищо, че съм бойкотирала млечните продукти.
ОтговорИзтриванеТолкова вкусен чийзкейк не бях виждала доста отдавна.
Браво.
Рони, твоето си е геройство! Трудно ми е да бойкотирам каквото и да било, опитвам се уж да бъда умерена във всичко :) Еми... радвам се, че съм те предизвикала, сигурна съм, че ще измислиш нещо не по-малко изкушаващо по твоята част :) Поздрави!
ИзтриванеНеустоим десерт!А снимките- повече от прекрасни! Слънчево лято,Ивейн!
ОтговорИзтриванеАууууу, Ив, страхотен е! :)
ОтговорИзтриванеИ ми напомняш колко отдавна не съм правила чийзкейк...
Хубав край на седмицата!