за форма с диаметър 22 см:
за масленото тесто:
150 г брашно, 125 г масло, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. студена вода
за плънката:
500 г пресни череши, 100 г захар, 2 равни с.л. нишесте, 1 ч.л. лимонов сок, 1 капка бадемова есенция
Брашното се пресява със солта и захарта. Към него се прибавя нарязаното на дребно студено масло. С пръсти маслото се втрива б брашното до получаване на трохи. За да се оформи тестото се сипва 1 с.л. студена вода. Оформя се на топка и се оставя в хладилника за половин час, увито във фолио.
Черешите се измиват, разполовяват и обезкостяват. В подходящ съд се посипват със захарта, прибавят им се нишестето и есенцията и се разбъркват добре.
Охладеното тесто се разделя на две части - едната се заделя на хладно за плетеницата. Другата част, поръсена добре с брашно се разточва между два пласта хартия за печене до размер малко по-голям от размера на формата. Отстраняваме единия пласт, пренасяме в тавата, притискаме тестото към дъното и стените и отлепяме и другия пласт хартия. Стърчащите краища се изрязват.
Изсипваме плънката. Заделеното тесто разточваме, нарязваме на ленти и оформяме с тях плетеница върху плънката.
Печем около 20 минути на долна решетка в загрята на 200 градуса фурна, преместваме на средна скара и печем още толкова.
След като изстине е божествен!!!
Ив, аз мисля, че всякак е божествен! Изглежда страшно апетитно, усещам и тук аромата му.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Трудно се сдържах да не го започна веднага след изпичането, но така блаженството е още по-голямо :)
ИзтриванеСупер изглежда!
ОтговорИзтриванеДано да успеем да се видим скоро , Ив!
Марси, Дани!
ИзтриванеАми хайде, ваканцията започна, някоя вечер евентуално...