сряда, 19 юни 2013 г.

Черешов пай

 
 
 
 
за форма с диаметър 22 см:
 
за масленото тесто:
150 г брашно, 125 г масло, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. студена вода
 
за плънката:
500 г пресни череши, 100 г захар, 2 равни с.л. нишесте, 1 ч.л. лимонов сок,  1 капка бадемова есенция
 
  



Брашното се пресява със солта и захарта. Към него се прибавя нарязаното на дребно студено масло. С пръсти маслото се втрива б брашното до получаване на трохи. За да се оформи тестото се сипва 1 с.л. студена вода. Оформя се на топка и се оставя в хладилника за половин час, увито във фолио.
 
Черешите се измиват, разполовяват и обезкостяват. В подходящ съд се посипват със захарта, прибавят им се нишестето и есенцията и се разбъркват добре.
 
Охладеното тесто се разделя на две части - едната се заделя на хладно за плетеницата. Другата част, поръсена добре с брашно се разточва между два пласта хартия за печене до размер малко по-голям от размера на формата. Отстраняваме единия пласт, пренасяме в тавата, притискаме тестото към дъното и стените и отлепяме и другия пласт хартия. Стърчащите краища се изрязват.
Изсипваме плънката. Заделеното тесто разточваме, нарязваме на ленти и оформяме с тях плетеница върху плънката.
Печем около 20 минути на долна решетка в загрята на 200 градуса фурна, преместваме на средна скара и печем още толкова.
 


 
След като изстине е божествен!!!

4 коментара:

  1. Ив, аз мисля, че всякак е божествен! Изглежда страшно апетитно, усещам и тук аромата му.
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно се сдържах да не го започна веднага след изпичането, но така блаженството е още по-голямо :)

      Изтриване
  2. Супер изглежда!
    Дано да успеем да се видим скоро , Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марси, Дани!
      Ами хайде, ваканцията започна, някоя вечер евентуално...

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails