сряда, 23 януари 2013 г.

Две рецепти с круши и синьо сирене

Купувам често списания на кулинарна тематика. Натрупала съм вече солидна купчина. Макар и ориентирани тематачно според сезона или предстоящ празник, не винаги намирам нещата, които са окупирали съзнанието ми на съответния етап. Но това не ми пречи да релаксирам прелиствайки ги. Харесват ми красивите фотографии. Потапям се в някаква идеална атмосфера. Разпускам. Но най-хубавото е, че точното списание и то с няколко рецепти само попада в ръцете ми в идеалния момент, когато в хладилника ми има доста синьо сирене (очевидно резултат от презапасяването ми за някои празници. Дори и фурмите не искаха да му правят вече компания на сладка чашка.) На терасата пък се застояват хубави зрели и презрели круши. Пазени за поширане, на което така и не му дойде реда. А и виното свърши...Та септемврийският брой на Good Food се оказа много актуален за началото на януари. Първата рецепта се прие много добре с балансираното съчетание на вкусове. При втората, сладкият вкус определено е доминиращ и не е според предпочитанията на всеки.  Опитайте ги. Ако харесвате подобни комбинации няма да съжалявате!
 
 






 

 

Панакота със синьо сирене, шамфъстък и круши

Продукти за 6 порции:

 
за панакотите:
250 мл сметана, 70 г синьо сирене, 1/2 к.л. лют смлян червен пипер, 10 г желатин на прах;

 
за крушовата балсамова редукция:
1 добре узряла круша, 30 мл тъмен балсамов оцет

 
за гарниране:
2 твърди обелени круши, 2 с.л. зехтин, 260 г смесени салатни листа, 50 г шамфъстък;

 
Начин на приготвяне:
 
1. Кипва се сметаната, добавя се синьото сирене и се бърка докато се стопи. Прибавя се лютия пипер. Желатинът се оставя да набъбне в 60 мл студена вода, след което се загрява на ниска мощност в микровълновата, докато се разтвори. Прибавя се към сметаната. Сместа се разпределя в 6 гнезда на силиконова форма за мъфини. Оставя се в хладилник за няколко часа или за през нощта да стегне.
2. Крушата се обелва и почиства от семките. Нарязва се на ситно. Задушава се. Прибавя се балсамовия оцет и се вари 2 минути. Редуцираната смес се пасира.
3. Другите две круши се обелват и нарязват по дължина на четвъртинки, почистват се от семките. Леко се поливат със зехтина и се запичат на тиган до златисто.
4. Салатните листа се овкусяват със сол, зехтин и оцет. Разпределят се в чиниите. Ядките се почистват и нарязват на ситно. Слагат се във всяка чиния като канапе, върху което се полагат панакотите. Всяка порция се гарнира с по две парченца от запечените круши. Като финален щрих се добавят по няколко точки от балсамовата редукция.
 
 
 
 

Салата със синьо сирене и круши на грил

 
Продукти за 2 порции (ориентировъчно, може да варират според предпочитанията):
 
2 круши, 125 г смесени салатни листа, 50 г синьо сирене, 1 с.л зехтин, 1 с.л. мед,  1 с.л. оцет
 
Начин на приготвяне:
 
1. Крушите се обелват и нарязват всяка на 4-5 филийки по дължина. Поливат се с част от зехтина и се запичат на грил тиган. Оставят се да изстинат.
2. Приготвя се дресинга от меда, оцета и зехтина. Овкусяват се салатните листа и се подреждат в чинии. Разпределят се крушите и отгоре се натрошава сиренето.
 
 
 
 

16 коментара:

  1. Иве, какви красоти само си поднесла! Снимките, както и рецептите, са върхът! Понякога се изкушавам да се хвърля с главата напред и да експериментирам до забрава...
    Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човек, запленен от кулинарията, колкото и да е традиционалист, неусетно се впуска в приключения. Както се казва - вкусът също се възпитава :)
      Обаче, Дани, от едно известно време си имам своята драма - докато подготвям снимките ги намирам за прилични. Но на друг монитор са ужасни - няма и грам следа от мекотата, която са имали. Изглеждат изпържени, прекалено контрастни и се чудя как ли се възприемат отстрани. Щом ги харесваш да се надявам, че ги виждаш както аз на моя лаптоп :) Усмивки и за теб!

      Изтриване
    2. Ив, на компютъра, на който гледам снимките ти, си стоят чудесно! Предпоследните имат много хубава светлина, а изгоряло никъде не виждам. Но много добре разбирам проявата на самокритика, ако е в умерена доза, е градивна. Мен ме е обзела и не ме напуска.
      Усмивки и прегръдки! :)

      Изтриване
  2. Ивче, чудесни предложения!
    Прекрасно поднесени!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се да те видя отново! Хубаво започва деня ми :) Нека и за теб е ведър и успешен!

      Изтриване
  3. И двете рецепти са много интересни,особено първата!А снимките ти Ивейн,много професионални!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна, Таня, първата рецепта определено влиза в категория любими, поне докато омръзне :) Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно разбирам момента с купуването и трупането на кулинарни списания.И на мен ми действат така.Но твоите снимки са прекрасни, все едно разглеждам списание!Рецептите ме заинтригуваха,особено първата.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, благодаря за комплиментите! Мисля, че няма да съжаляваш. Аз поне съм много доволна от нововъведението със силиконовата форма, че иначе беше описано с фолиа, рнгове n- на брой... направо мисия невъзможна в домашни условия :)

      Изтриване
  6. Обожавам тази комбинация. А това,което ни предлагаш е ново,интересно и със сигурност много всукно.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Йоли! Едва ли е нещо невиждано за твоите очи, но оценката ти значи много!

      Изтриване
  7. Любима комбинация! ..И прекраснин снимки Ивейн!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, знам си аз - вечер колкото и да се мъча снимките не са като денем, но с целодневна ангажираност през седмицата няма как. Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Роооони! Забравихме се :) Радвам се да те видя отново!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails