понеделник, 24 септември 2012 г.

Mарокански сладкиш


Нещо средно между крем карамел и чийзкейк. Много лек, сочен, с малко мазнини и захари, безглутенов. Цитрусовата нотка чудесно се съчетава с меда, ако решите да го дообогатите. Перфектен е в охладено състояние, но може  да се похапва и на стайна температура.
С две думи - очарована съм! Ще го правя често. Смятам, че ще стане и в чашки. 





Продукти:
60 г заквасена сметана, 250 г кисело мляко, 1 1/2 с.л. царевично нишесте, 1 1/2 с.л. студена вода, сокът от един портокал, 3 яйца, 60 г захар

За гарниране:
мед, бадеми

Приготвяне:
Сметаната и киселото мялко се разбиват с миксер до гладкост. Прибавя се размитото в студената вода нишесте и портокаловия сок. 
Разделят се жълтъци от белтъци.
Жъртъците се разбиват докато побелеят с 2/3 от захарта и се добавят  към млечната смес.
Белтъците се разбиват на пяна. Слага им се останалата захар и се бият докато станат на сняг.
С внимателни движения с помощта на  шпатула се смесват с млякото.
Застила се с хартия за печене правоъгълна форма (17/25 см). Готовата смес се изсипва в нея и се заравнява. Тавичката се поставя в друг по-голям съд, пълен със студена вода толкова, че да покрива средата на стените. Десертът се пече около 35 минути в предварително загрята фурна.
Като е готов се изчаква да се охлади и се разрязва на 6-8 парчета. Сервира се по желание с мед и бадемови ядки.

Ако предпочитате по-наситен цитрусов вкус - добавете кората и сока от един лимон.

12 коментара:

  1. Ивейн, сладкишът изглежда превъзходно! Непременно си го отбелязвам в списъка "to do". Снимките са страхотни! Прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, отново ти благодаря за редовното и мило отношение! Надявам се, да не засъжяваш, ако се довериш на този сладкиш!

      Изтриване
  2. Ивче, чудесно предложение!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дани, и на теб силна прегръдка! С твоите пожелания вторникът става по-приятен:)

      Изтриване
  3. Очарована съм, както от сладкиша, така и от стайлинга, Ив! Това точкуване е тотално сладурско!!!

    И едно мъничко допълнение: ще е без глутен, ако нишестето е царевично, картофено, елдено... за пшениченото не можем да кажем същото ;) в зависимост от преработката варира количеството на глутен в него, но със сигурност има, е, въпрос е, когато е такова малко количество дали ще предизвика проблеми при хората, страдащи от непоносимост, но ако говорим за алергия...оф, отвлякох се, но е разбираемо по това време на годината :)))
    Сърдечни поздрави, и това отиде моментално в списъка на десерти за приготвяне! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искаше ми се и още снимки за цвят, но нямам... Затова и тези цветни петна. Явно имам нужда :)Точките са последното попълнение :)
      Уместно допълнение, ще попълня липсващата думичка, за да е по-коректно. Благодаря ти, Дива!

      Изтриване
  4. Много ми допада този сладкиш! Ще го тествам тази седмица. Децата ми много се радват на такива неща за закуска преди даскало:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А моите дори не ги поглеждат :) Не знаят какво изпускат :)))

      Изтриване
  5. Izprobvano! :)
    Mnogo svejo i vkusno desert4e se polu4i.
    Vazpolzvah se ot varianta+ limon i stana super!
    Hubavi po4ivni dni!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехееее, ама много се радвам, Нели!
      Слънчев уикенд и на теб! :)

      Изтриване
  6. Ау, защо не ме покани у вас на гости :)
    Много добро, пък и с мед

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аха си казала специално за теб ще направя:)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails