Да не прецениш количествата на съставките си има своите предимства и недостатъци:
(+) Без да си имал намерение се оказваш с една малка тортичка в хладилника, която после с удоволствие разрязваш, аранжираш, снимаш.
Следствие: Ще има рецепта - нещо, което стана рядкост.
(+) Имаш две подскачащи от радост деца. Напоследък моите само гледат торти.
(+) След като си видял с каква охота си изяждат парчетата осъзнаваш, че не трябва да се подценява бисквитената торта.
(-) Няма как, отиваш до магазина и започваш наново с двойна доза :)
(-) Преглъщаш учестено и се бориш да не нарушиш режима за вталяване.
Сега остава да познаете кой победи: тортата или диетата?
Когато е имало подобни искания съм подхождала скептично, струвало ми се е несериозно да направя торта от натрошени бисвити. Затова и търсех рецепти, в които блатът да ги наподобява и разрязаната торта да има представителен вид. Но децата обожават този тип десерти (всички свързваме т.нар. "сладък салам" с детските си години) и нямаше накъде повече да бягам. Разрових старите тетрадки, страниците в интернет и установих, че се ползват сурови яйца. Решена да заобиколя тази стъпка направих някои импровизации и се получи добре.
Продукти:
( за голяма торта )
550 гр обикновени бисквити ( около 3 пакета и половина)
100 гр орехи
1 1/2 чч прясно мляко
1/2 капсула есенция ром
2 кутии ( 800 гр) подсладено кондензирано мляко
2 натурални шоколада (200 гр)
2 масла (250 гр)
100 мл неподсладена сметана
- по желание може да се добавят стафиди или други сушени плодове
- сметаната спокойно може да се проспусне
Начин на приготвяне:
Смесваме прясното мляко и есенцията. Потапяме всяка бисквита за кратко в млякото и в друг съд я начупваме на парчета. ( това действие може да се замени с напръскване на бисквитите, след като се натрошат, но овлажняването не става така равмомерно). Счукваме орехите и ги разбъркваме към бисквитите.
Маслото, шоколада, кондензираното мляко и сметаната слагаме на котлона докато се разтопят и хомогенизират. Изливаме топлата смес при бисквитите и хубаво объркваме.
Заастиламе с домакинско фолио съд с обло дъно или какъвто предпочитаме. Изсипваме съдържанието, заравняваме и оставяме в хладилника, за да стегне.
След като престои една нощ, вадим сладкиша от хладилника, обръщаме в чиния и декорираме по желание. Аз поръсих с какао. А вторият дубъл ще бъде показан в следващата публикация. :)
Ох, много, много ми харесва тази торта, Ив! Не само вкусна, но и прекрасно аранжирана, и естествено страхотни снимки отново ни предлагаш :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица :)
Изглежда просто прекрасно!
ОтговорИзтриванеТолкова много обичам бисквитени торти, че с удоволствие бих опитала и от тази.
Чудесен десерт за следобедните горещини,но ако добавим към него и едно фрапе комбинацията ще е убийствена!
ОтговорИзтриванеХахаха, така и така е останало в повече, освен да се наредя на опашката на шумно въздишащи и преглъщащи :)
ОтговорИзтриванеИна, дано и твоята седмица бъде усвешна и приятна! Аранжирането ми достави голямо удоволствие, радвам се, че се харесва :)
ОтговорИзтриванеТони, мисля, че няма да съжаляваш :)
О да, вкусово да, Анонимен. Но за стилистиката на снимките, която гонех едва ли би подхождало :)
Оооо, Дивичка, пак ме разсмя :)))
Аз май късничко се редя на опашка,
ОтговорИзтриванеама съм много послушна и ако може и за мен ? :)))
И изобщо не задавам такива въпроси за диета и торта!
Ами тя е безумно вкусна и отговорът е ясен!
Поздрави, Иве и подсладена седмица!
Не бих си и помислила,че фрапенцето би се внедрило в стила на снимките,просто ще си остане зад кадъра,като идеен подражател на тази вкусотия.
ОтговорИзтриванеОоо, и вкъщи "сладкият салам" е любим. Аз също пропускам суровите яйца, но виж - кондензирано мляко досега не съм ползвала, благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеХубава седмица и от мен!
За теб винаги, Дани! :)
ОтговорИзтриванеАнонимен, подкрепям, подкрепям :)
Аз нещо съм се пристрастила към кондензираното мляко, но пък винаги дава чудни резултати. Дано ви хареса, Мариела!
Супер сладък салам, Ив! Снимките са уникални, много ми допадат. Поздрави и очаквам част 2.
ОтговорИзтриванеЛюбим сладкиш Ив :-) изглежда страхотно както винаги! Усмихнат ден от мен
ОтговорИзтриванеДани, Дани, да знаеш, че част 2 не е кой знае какво като декорация, но снимките си имат някакъв чар и настроение, затова мисля да намери място тук :)
ОтговорИзтриванеЛина, усмихваш деня ми! Усмивки и за теб!
Savsem predvidimo, predi da potarkam o4i i da se preselya v obyatiyata na sanishtata si se ponasyam na krilata na tvoite 4udni torti s detski pozdrav!
ОтговорИзтриванеChestit 1vi Juni! Budo po detski chista, otdadena i usmihnata!
Radvash ni mnogo s tsvetovete,formite i vkusovete, koito preglagash na nebtsata ni!
Vesel praznik!
Tazi torta shet opitam nepremenoo!
Vanille
Прекрасна е Ивче.Само както ти можеш!
ОтговорИзтриванеВанилия, поетична приятелко, благодаря за пожеланията! Дано вкусвайки я, насладата да те понесе в още по-вълнуващ поетичн свят :)
ОтговорИзтриванеЙоли, много харесвам твоя модерен и нестандартен стил и се радвам, че тази семпла тортичка е определена от теб като прекрасна:)
Това е калорийна бомбааааа :)))))
ОтговорИзтриванеНо е хубаваааа, много е хубава :)))
Замислих се много да я направя, но като се знам тортата ще ме надвие, а не ми се ще :))))))))
Страхотна!
Тази рецепта задължително ще се пробва :) :)
ОтговорИзтриванеДамаянти, права си! Дъщеря ми каза: много е вскусна, но малко ми е тежичка. Брех, че ги усещат нещата тези хлапета:))))
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделиш отзиви, Нели :)
Ивейн, обожавам така наречения "сладък салам", но винаги се въздържам заради суровите яйца. Децата правят някакви опити без тях, получава се нещо- то с тези продукти няма как да не е вкусно. Но сега ще ползвам твоята рецепта и ще приготвя и аз, е , нито формата, нито красотата ще изпълня....Но,моето детенце се прибира тия дни за лятото, и мама ще го зарадва с любим десерт!
ОтговорИзтриванеШоколадово и слънчево настроение!
Мария
Васи:
ОтговорИзтриванеИвейн,страхотна торта,но искам да знам кондензираните 2 млека вариш ли ги предварително или ги сипваш заедно с останалите продукти/масло,шоколад,сметана/ да се варят ?
Васи, привет!
ОтговорИзтриванеПолзвам подсладено кондензирано мляко. Не го варя предватително. Загряването на продуктите е колкото да се разтопят шоколада и маслото и да се смесят добре с млякото и сметаната. А колкото до сметаната, мисля, че спокойно може и да се пропусне.
Здравей, искам да направя за сина ми торта с фондан и украса, но ще ми е за пръв път и не съм съвсем ориентирана за нещата. Тази торта, например,може ли да се покрие с "чаршаф" и да се декорира ?
ОтговорИзтриванеЗдравей,Мая!
ИзтриванеРазбира се, може, но не пропускай стъпката с измазването с маслен крем преди покриването с "чаршафа". Успех!