понеделник, 30 май 2011 г.

Непредвидено

Да не прецениш количествата на съставките си има своите предимства и недостатъци:

(+) Без да си имал намерение се оказваш с една малка тортичка в хладилника, която после с удоволствие разрязваш, аранжираш, снимаш.

Следствие: Ще има рецепта - нещо, което стана рядкост.

(+) Имаш две подскачащи от радост деца. Напоследък моите само гледат торти.
(+) След като си видял с каква охота си изяждат парчетата осъзнаваш, че не трябва да се подценява бисквитената торта.

(-) Няма как, отиваш до магазина и започваш наново с двойна доза :)
(-) Преглъщаш учестено и се бориш да не нарушиш режима за вталяване.

Сега остава да познаете кой победи: тортата или диетата? 



Когато е имало подобни искания съм подхождала  скептично, струвало ми се е несериозно да направя торта от натрошени бисвити. Затова и търсех рецепти, в които блатът да ги наподобява  и разрязаната торта да има представителен вид.  Но децата обожават този тип десерти (всички свързваме т.нар. "сладък салам" с детските си години)  и нямаше накъде повече да бягам. Разрових старите тетрадки, страниците в интернет и установих, че се ползват сурови яйца. Решена да заобиколя тази стъпка направих някои импровизации и се получи добре.

Продукти:
( за голяма торта )

550 гр обикновени бисквити ( около 3 пакета и половина)
100 гр орехи
1 1/2 чч прясно мляко
1/2  капсула есенция ром
2 кутии ( 800 гр) подсладено кондензирано мляко
2 натурални шоколада (200 гр)
2 масла (250 гр)
100 мл  неподсладена сметана

  • по желание може да се добавят стафиди или други сушени плодове
  • сметаната спокойно може да се проспусне
  •  
Начин на приготвяне:

Смесваме прясното мляко и есенцията. Потапяме всяка бисквита за кратко в млякото и в друг съд я начупваме на парчета. ( това действие може да се замени с напръскване на бисквитите, след като се натрошат, но овлажняването не става така равмомерно). Счукваме орехите и ги разбъркваме към бисквитите.

Маслото, шоколада, кондензираното мляко и сметаната  слагаме на котлона докато се разтопят и хомогенизират. Изливаме топлата смес при бисквитите и хубаво объркваме.

Заастиламе с домакинско фолио съд с обло дъно или какъвто предпочитаме. Изсипваме съдържанието, заравняваме и оставяме в хладилника, за да стегне.

След като престои една нощ, вадим сладкиша от хладилника, обръщаме в чиния и декорираме по желание. Аз поръсих с какао. А вторият дубъл ще бъде показан в следващата публикация. :)






23 коментара:

  1. Ох, много, много ми харесва тази торта, Ив! Не само вкусна, но и прекрасно аранжирана, и естествено страхотни снимки отново ни предлагаш :)

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда просто прекрасно!
    Толкова много обичам бисквитени торти, че с удоволствие бих опитала и от тази.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен десерт за следобедните горещини,но ако добавим към него и едно фрапе комбинацията ще е убийствена!

    ОтговорИзтриване
  4. Хахаха, така и така е останало в повече, освен да се наредя на опашката на шумно въздишащи и преглъщащи :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ина, дано и твоята седмица бъде усвешна и приятна! Аранжирането ми достави голямо удоволствие, радвам се, че се харесва :)
    Тони, мисля, че няма да съжаляваш :)
    О да, вкусово да, Анонимен. Но за стилистиката на снимките, която гонех едва ли би подхождало :)
    Оооо, Дивичка, пак ме разсмя :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Аз май късничко се редя на опашка,
    ама съм много послушна и ако може и за мен ? :)))
    И изобщо не задавам такива въпроси за диета и торта!
    Ами тя е безумно вкусна и отговорът е ясен!
    Поздрави, Иве и подсладена седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Не бих си и помислила,че фрапенцето би се внедрило в стила на снимките,просто ще си остане зад кадъра,като идеен подражател на тази вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо, и вкъщи "сладкият салам" е любим. Аз също пропускам суровите яйца, но виж - кондензирано мляко досега не съм ползвала, благодаря за идеята.
    Хубава седмица и от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. За теб винаги, Дани! :)

    Анонимен, подкрепям, подкрепям :)

    Аз нещо съм се пристрастила към кондензираното мляко, но пък винаги дава чудни резултати. Дано ви хареса, Мариела!

    ОтговорИзтриване
  10. Супер сладък салам, Ив! Снимките са уникални, много ми допадат. Поздрави и очаквам част 2.

    ОтговорИзтриване
  11. Любим сладкиш Ив :-) изглежда страхотно както винаги! Усмихнат ден от мен

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, Дани, да знаеш, че част 2 не е кой знае какво като декорация, но снимките си имат някакъв чар и настроение, затова мисля да намери място тук :)

    Лина, усмихваш деня ми! Усмивки и за теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Savsem predvidimo, predi da potarkam o4i i da se preselya v obyatiyata na sanishtata si se ponasyam na krilata na tvoite 4udni torti s detski pozdrav!
    Chestit 1vi Juni! Budo po detski chista, otdadena i usmihnata!
    Radvash ni mnogo s tsvetovete,formite i vkusovete, koito preglagash na nebtsata ni!
    Vesel praznik!
    Tazi torta shet opitam nepremenoo!

    Vanille

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна е Ивче.Само както ти можеш!

    ОтговорИзтриване
  15. Ванилия, поетична приятелко, благодаря за пожеланията! Дано вкусвайки я, насладата да те понесе в още по-вълнуващ поетичн свят :)

    Йоли, много харесвам твоя модерен и нестандартен стил и се радвам, че тази семпла тортичка е определена от теб като прекрасна:)

    ОтговорИзтриване
  16. Това е калорийна бомбааааа :)))))
    Но е хубаваааа, много е хубава :)))
    Замислих се много да я направя, но като се знам тортата ще ме надвие, а не ми се ще :))))))))
    Страхотна!

    ОтговорИзтриване
  17. Тази рецепта задължително ще се пробва :) :)

    ОтговорИзтриване
  18. Дамаянти, права си! Дъщеря ми каза: много е вскусна, но малко ми е тежичка. Брех, че ги усещат нещата тези хлапета:))))

    Ще се радвам да споделиш отзиви, Нели :)

    ОтговорИзтриване
  19. Пепеляшка7 юни 2011 г. в 9:02

    Ивейн, обожавам така наречения "сладък салам", но винаги се въздържам заради суровите яйца. Децата правят някакви опити без тях, получава се нещо- то с тези продукти няма как да не е вкусно. Но сега ще ползвам твоята рецепта и ще приготвя и аз, е , нито формата, нито красотата ще изпълня....Но,моето детенце се прибира тия дни за лятото, и мама ще го зарадва с любим десерт!
    Шоколадово и слънчево настроение!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  20. Васи:
    Ивейн,страхотна торта,но искам да знам кондензираните 2 млека вариш ли ги предварително или ги сипваш заедно с останалите продукти/масло,шоколад,сметана/ да се варят ?

    ОтговорИзтриване
  21. Васи, привет!
    Ползвам подсладено кондензирано мляко. Не го варя предватително. Загряването на продуктите е колкото да се разтопят шоколада и маслото и да се смесят добре с млякото и сметаната. А колкото до сметаната, мисля, че спокойно може и да се пропусне.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, искам да направя за сина ми торта с фондан и украса, но ще ми е за пръв път и не съм съвсем ориентирана за нещата. Тази торта, например,може ли да се покрие с "чаршаф" и да се декорира ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Мая!
      Разбира се, може, но не пропускай стъпката с измазването с маслен крем преди покриването с "чаршафа". Успех!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails