четвъртък, 7 април 2011 г.

Запознайте се с Маша


Тя е мъничка, любознателна, обсебваща, дори малко нахална, но мяма как да не ви стане симпатична още от първата среща.

Той също е мъничък, но вече добре ориентиран в живота, момчешките играчки не са му чужди, но с удоволствие ще разпердушини куклите на сестра си, за неин ужас. Маша му е любимка и естествено тя трябваше да е темата на тортата за неговите 3 годинки.

Започнах тренировките две седмици по-рано.
Първи опит...що годе става.
Втори, трети...бяха всичко друго, но не и Маша :)
Четвърти...а, ето това е! Само да изсъхне. И бива оставено неблагоразумно  насред масата.
Какво да видя след пет минути, влизайки отново в стаята? Една бяло-лилаво-жълта топка, която усърдно се мачка от малкия майстор. "Аз  правя Маша" и ми се хили самодоволно. Е какво, помага детето. :)

Очевидно последва пети, последен опит, нощта преди самия  празник. За мечока просто нямах сили. Но и къде да го сложа, ако трябва да спазвам пропорциите, спрямо малкото момиченце?
Жени много мъдро се включи по време на разходката в зоопарка: " Ето къде избягал мечока!"
Версията проработи.  Тортата се приема. Но това не е само тортата. Това е Неговата торта.




За рецепта се спрях отново на нещо ново: Немска шоколадова торта -влажни шоколадови блатове, слепени с карамелов крем с ядки и кокос. Тази торта не е типична. За разлика от обичайното възприятие за торта, където кремът е мек, а блатът - твърд, то тук е обратното. Ако мога да направя сравнение кремът наподобява халва. На петия ден след направата всичко толкова добре се съчетава, че няма как човек да остане равнодушен.


Продукти за блатовете: 120 гр натурален шоколад, 270 гр брашно, 50 гр какао (1 пакет на д-р Йоткер), 1 1/2 чл бакпулвер, 1/2 чл сода за хляб, 1/2 чл сол, 240 мл горещо кафе, 240 мл прясно мляко+2сл лимонов сок, 280 гр меко масло, 450 гр захар, 5 яйца

Продукти за крема: 190 гр орехи, 270 гр захар, 320 мл подсладено кондензирано мляко, 4 жълтъка, 150 гр масло, 1/8 чл сол, 150 гр кокосови стърготини, 1 ванилия


Начин на приготвяне на блатовете:

1. Фурната се загрява на 180 градуса.
2. Разтопява се шоколада на водна баня или в микровълновата печка.
3. Маслото и захарта се разбиват за около 5 минути. Добавят се последователно яйцата, до усвояването им и ванилията.
4. Смесват се кафето и млякото.
5. В три последователни редувания се прибавят към маслената смес брашното и млякото с кафето. Накрая се добавя разтопения и охладен шоколад.
6. Изпичат се три блата с диаметър 20 см за около 20 минути ( Аз разпределих сместа на 4 по-тънки блата с диамеър 20 см и оше 3 бр с диаметър 13 см. Мой трик е печене върху намазнено и посипано с брашно алуминиево фолио, с оформен борд около 2 см чрез нагъване. За изпичането на тънките блатове са нужни около 10-12 минути. Добре е да се провери готовността с дървено шишче-трябва да излиза сухо.)

Начин на приготвяне на крема:

1. Орехите запичат за 10 минути. Може да се направи това едновременно с печенето на последния блат. Вадят се от фурната, изстиват и се натрошават. Аз обаче ги смлях на едро.
2. В тенджера се загрявае едновременно кондензираното мляко, захарта, маслото, жълтъците и солта. Бърка се и се вари до сгъстяване.
3. Отнема се от огъня, добавят се орехите, кокоса и ванилията и се оставя леко да се охлади.
4. Тортата се сглобява по обичайния начин-редуване на блат и крем. Като екстра всеки блат намазах леко с остатъка от консервата кондезнирано мляко, преди нанасянето на крема.


26 коментара:

  1. и...Неговият Рожден Ден ?
    Много усмихнато детство, тепърва ще следим с интерес всички Негови приключения :)

    Специални прегръдки на младежа!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да, Неговия, на най-скъпия ми мъж :)))
    Благодаря ти Иве, Прегръдки и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Маша е страхотна:)
    Много сладурска торта!

    ОтговорИзтриване
  4. Сладурка! Много ми беше приятно да се запозная с Маша!

    ОтговорИзтриване
  5. Бенита, Йоли, нали?
    Голяма симпатяга е тази Маша!
    Тортата...когато е за личен повод...все времето не достига, за да е перфектна, но младежът си я харесва:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ивейн.....невероятна е!Маша е страхотна,а за вкуса..."влажни шоколадови блатове, слепени с карамелов крем с ядки"....боже....направо усетих вкуса!
    Усмихнат и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Всичко е толкова прекрасно!
    Щастливо детство за най-скъпият ти мъж!!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Здрав, силен, смел и умен мъж да расте! И да се стяга, принц ще става! :)
    Прекрасна е тортата, Ив! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  9. Ив, от всички Маши, които съм срещала, тази е най-хубавата - прекрасница! С такава страхотна торта малкият мъж е бил на седмото небе :-) Пожелавам ви здраве и много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване
  10. Моите деца обожават Маша! И аз гледам с удоволствие))) Тя е голяма симпатяга и много смешна!
    Тортата е страхотна, супер! Пожелавам ви много усмивки, здраве и радост! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много сладурски торти правиш, Ивейн - последните няколко, които видях говорят, че съвсем си задобряла :))

    Хубав петък :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ина, редно е има развитие при повторение :)
    Анна, добре дошла и благодаря за пожеланията!
    Лина, а аз не съм гледала много изпълнения на Маши, не искам да се влияя, но нали е специално за него-радва й се младежа, къде ще ходи. :)))
    Еви, той за това се готви, да разбира от принцеси :)))
    Дани, винаги толкова мила и щедра! Прегръдки!
    Нанитка, а аз направо усещам прекрасния ти заразителен смях през редовете!
    Хубав да е петъка, и съботата, и неделята! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ивейн ;-)))
    Да ти е живо и здраво порасналото момче....да расте весло, усмихнато и жизнерадостно дете, да открива, преоткрива и покорява света!

    Тортата е много хубава....Маша е прекрасна....;-))) Снимките както винаги страхотни....а за рецептата....мммм....с увоволствие бих я пробвала ;-)))

    ОтговорИзтриване
  14. Ив невероятна си! Малечко е щастлив с такава майка! Да ти е жив и здрав, много да те радва, не винаги да те слуша, но винаги да е усмихнат и да има хиляди поводи, заради които да го прави!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Ah, kak gleda Masha sveshti4kata...Ah, kak gleda tazi hitrusha :) Mladejat ima vkus kam geroini, zashtoto na mama tortite sa vkusni!

    ОтговорИзтриване
  16. Ивейн, да ти е жив и здрав рожденникът! Много щастливо детство му пожелавам!
    Тортата е страхотна, а Маша - възхитителна! Страшна си! :)))
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Много е сладурска Маша! И тортата изглежда страшно вкусна!
    С малко закъснение, но с най-добри пожелания: Честит рожден ден на малкия мъж!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Да ти е жив и здрав и много щастлив!
    Тортата е прекрасна ,като повода :)
    И ТИ ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА ,ДА МУ СЕ РАДВАШ И ПРАВИШ ВСЕ ТАКА ХУБАВИ И ВЕСЕЛИ ТОРТИ!

    ОтговорИзтриване
  19. Иве, с голямо закъснение честит рожден ден на твоя най-любим мъж! Пожелавам му най-прекрасното детство, изпълнено с приключения и безкрайни игри!
    А тортата е прекрасна и се възхитих на избора на малкия герой - Маша е невероятен образ:)))

    ОтговорИзтриване
  20. Надявам се приповдигнатото настроение продължава за да се включа,макар и с голямо закъснение, с поздравите за порасналия най-скъпия ти мъж! :) Нека животът му поднася само прекрасни изненади и интересни приключения, а мама да продължава да го радва него и околните с прекрасните и вкусните произведения!
    Честит празник! :))))

    ОтговорИзтриване
  21. Ванче, много поздрави и от нас приеми - Ади и Боро! Много усмивки и здраве му желаем!

    ОтговорИзтриване
  22. Ауууу, страхотна!!! Аз като голям почитател на Маша и Мечокът съм направо възхитена:)

    ОтговорИзтриване
  23. Ивейн, тортата и изпълнението й са страхотни
    и моите две момичета /на 3 и 5/ в момента са луди фенове на маша и мечока и веднага разпознаха героинята
    в момента чакам крема да стегне, за да почна да сглобявам тортата
    определено обещава да е вкусна, благодаря че си се постарала да преведеш рецептата и опишеш толкова подробно обяснението
    само имам една молба- в рецептата за блатовете си пропуснала да упоменеш яйцата и количеството захар, би ли ги добавила, по едно време стоях и гледах екрана доста умно ...
    с пожелание за усмихнат уикенд, Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено голям пропуск от моя страна - ще го отстраня веднага.

      Лично на мен тортата много ми хареса, но както споменах това не е типична торта. И наблюдението ми бе, че колкото повече престоява, толкова по-вкусна става.
      Дано останете доволни.
      Поздрави!

      Изтриване
  24. Прекрасна торта! Искам да попитам каква е дозата за блатовете само за торта на един етаж? Колко по-рано трябва да се направи и колко фондан отива за покритието? Планирам за първи път да правя торта и смятам това да стане традиция. Много ми хареса рецептата за пълнежа, много е интересен. Вероятно украсата ще ми е по-проста, но ако знам пропорциите за блатовете и пълнежа само за една торта с удоволствие ще ги използвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Посочените количества според източника на рецептата са за едноетажна торта с диаметър 20 см и за около 16 парчета. В случая съм разпределила сместа като за по- малка двуетажна торта. Но ако все пак желаете да намалите количествата бих изходила от намаляване броя на яйцата и оттам пропорциолнално всичко останало. (Примерно вместо 5 яйца - 4, захарта ще стане 360 грама и т.н.) Забелязах, че тази торта ставаше все по-вкусна колкото повече престояваше. Три дни по-рано ако започнете подготовката - няма да сбъркате. За покриване с фондан си подгответе поне половин килограм, най-добре 800 грама (за да се получи добре) , а като се изпъни и заглади ще се отстрани половината. Може да пробвате друг тип украса. Сега са толкова на мода голите торти. Успех!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails