Докато все още има малко време да дам още едно предложение за Коледни сладки.
Отново е от сайта lecker.de, но направих някои промени и импровизации, за които никак не съжалявам. Опаковката с бадемов марципан трябваше да се доизразходи и това беше един доста подходящ начин. Замените, които направих никак не повлияха на вкуса, напротив. А те бяха: бадемов ликьор вместо портокалов и портокалови корички вместо ядки. Ползвах готови.
Необходими продукти за 18-20 броя:
за тестото: 225 гр брашно, 50 гр пудра захар, щипка сол, 1 яйце, 125 гр масло
за пълнежа: 100 гр марципан, 2 сл пудра захар, 2 сл ситно нарязани портокалови корички, 1 сл бадемов ликьор
за слепване: 1 жълтък
за декориране: 50 гр шоколад
Начин на приготвяне:
1. Смесват се брашното, солта, захарта.
2. Добавя се маслото, студено. Втрива се докато сместа стане на трохи. Чукваме яйцето и замесваме тесто. (На мене ми се наложи да прибавя още малко брашно, сигурно яйцето е било по-големичко :)
3. Тестото се оставя на студено за един час. Аз го сложих във фризера за по-малко време (около 20 минути)
4. Смесват се марципана, ликьора и портокаловите корички да стане като паста.
5. Разточва се тестото сравнително тънко върху хартия за печене. Нарязва се на квадрати 4.5/4.5 см. Върху половината от тях се постава топче (прибл. 1 чл) от бадемовата паста. Намазват се краищата с жълтъка и отгоре се поставят останалите квадратчета. Притискат се хубаво краищата да слепнат.
6. Пекат се в предварително загрята фурна 175ºC 15-20 минути.
7. След охлаждането им могат да се украсят с разтопен шоколад.
Изрезките от тестото накрая, от които не стават квадрати, могат спокойно да се оформят като топчета с пълнеж.
Веднага
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ми допада повече твоя вариант, още повече, че има марципанче :)
ОтговорИзтриванеИдеята и снимките са ти трепач, както винаги, Ив :)
Хубави празници :)
Oooo, чудно изглеждат! За съжаление никъде в БГ не се продават, май ще се наложи да си направя аз:-)) Благодаря за рецептата и ще се отчета, ако се престраша ;-)
ОтговорИзтриванеммммм... вкусно звучи, макар че думата равиоли винаги ми навява мисли за солено ястие :-)
ОтговорИзтриванеИна, то марципанчето си го има и в двата случая:)
ОтговорИзтриванеЗа коричките ли говориш, Мария? И аз моите си ги бях донесла от Германия.
Lios, допитах се аз все пак до гугъла предврително, за да узная, че равиолите се сервират и като десерт. Иначе бих ги кръстила другояче:)
И аз като Лоус направих първо асоциация с другите равиоли :-) Но тези определено биха ми допаднали повече :-) Прекрасни снимки, Ивейн!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица :-)
Чудесни са, Ив! И поднесени по много елегантен начин!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Приказни...и с лилав акцент, ммммного любимо!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдка от мен!
Изглеждат примамвливи и вкусни!Весели празници!
ОтговорИзтриванеСтрахотни и като рецепта и като снимки! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного интересно и нестадартно предложение! Като вкусово съчетание е одно от любимите ми.
ОтговорИзтриванеНаистина е много интересно и креативно това!Супер е Ивче.Много ми харесват!
ОтговорИзтриванеНе, не, за самоте равиоли, няма ги като десерт в заведения и готови по магазините:-) Иначе корички се намират:-)
ОтговорИзтриванеОпаа, Мария, не ме карай да се изчервявам :))))Аз и корички не съм срещала:)
ОтговорИзтриванеЙоли, много си мила!
Ох, преди малко пак погълнах една и вкусът наистина е супер, Лулу!
Ваня, радвам се, че ти харесват!
Ева, щом ти го казваш :)
Нанита, Весели празници и на теб!
Еее, аз за синьото знам, сега и лилаво... Но вярно едни Милки, едни шалчета имаше май преди време при теб, Самодовке :)))
Милена, нова тема ми вкарахте в главата с Lois :)
Ивейн, страхотни са! Особено с марципан, ммммм :)
ОтговорИзтриванеПриятни празнични приготовления!
Eeee, страхотно изглеждат - просто невероятни!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са!!!
ОтговорИзтриване