Наближават Великденските празници, а тази година съвпадат с рождения ден на сина ми. И за да съм напълно в унисон с традициите (къде наши, къде чужди) реших да правя торта с моркови. Но най-добре беше да проуча предварително как подобна комбинация ще се приеме у нас. И спретнах половин доза под формата на мъфини, без да споменавам съставките.
Е, ударих на камък. Не проявиха интерес хлапетата, изядоха само украсата. За сметка на това пък майка им си достави огромно удоволствие, виждайки сметката на близо половината от всичките 18 мъфина. Вкусът им е страхотен! Явно детските възприятия са все още доста различни от моите.
Наред с тези проучвания и репетиции основния повод всъщност беше Цветница - да отправя поздрав към любимите си "цветя", сътворявайки поредната миниатюра. Този път се получи, без опити за килване, сгромолясване и тем подобни изпълнения от страна на наредените едно върху друго кексчета и слепени с крем. Е разбрах, че съм била много взискателна към тях и три са много :)
И така, навреме направена, но малко късно поднесена, с пожелание за много цветни преживявания, към всички с цветни имена и по-специално
за тебе, Креми,
за тебе, Дети,
за Рени, за Лили, за Явор, за Ясен ...
Рецептата (адаптирана от тук) : 125 гр моркови, 125 гр захар, щипка сол, няколко капки лимонова есенция, 3 яйца, 50 гр смлени бадеми, 100 гр смлени орехи, 50 гр брашно
Морковите се почистват добре и се настъргват на ситно ренде. Смесват се със смлените ядки, брашното и 1/3 от захарта. Разделят се белтъци от жълтъци. Разбиват се белтъците до твърд сняг с 1/3 от захарта. Жълтъците, заедно със солта, есенцията и останалата захар се разбиват
до пухкав крем. Внимателно се обединяват жълтъчната и белтъчна смес, която се добавя към сухите съставки.
Разпределя се във форми за мъфини, предварително застлани с хартиени чашки и се пече около 15 минути на 190 градуса на средна скара. Излизат около 18 мъфина.
За направата на миниатюрата се ползват два мъфина. Сърцевината им се отстранява с картофобелачка (поради липса на по-подходящ инструмент). Оформят се до цилиндрична форма с ножче. Слепват се с крем по желание. Тук моята импровизация беше бял кувертюр, разтопен в микровълновата и с добавка на обезсолена извара. Напълва се отвора на долния мъфин, намазва се с крем, поставя се горния и също се пълни. Замазва се околвръст и отгоре и се оставя да стегне в хладилник. Накрая се декорира по желание.
Прекрасна е, Ивейн!!!!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица и усмивки:)
Просто са приказни! Нямам думи!
ОтговорИзтриванеОх, страхотна саксийка :-) Много свежо предложение и перфектна реализация! :-)
ОтговорИзтриванеОтново радост и удоволствие за очите, Ивейн! :-)))
ОтговорИзтриванеНежно, фино, по детски чисто и усмихнато!
Много красиво!
пп. Ивейн, все си мисля, че децата не обичат кой знае колко зеленчуци: харесват пържени картофки, сандвичи, шоколад ;-) Като дете с майка ми водехме всеки път война, когато имаше супа или спанак, моркови или.. салата от домати :-D Истинският ужас: комбинацията им!
Жизнерадостна и слънчева предпразнична седмица!
Тук ще цитирам една мацка, с която ги говорим за снимки: "Напоследък храната ми не е особено фотогенична" :) Та и аз така, намирам, че тази вазичка или саксийка на живо изглежда далеч по-очарователно, но щом и вие я намирате хубавка, може да не е съвсем от нефотогеничните :))) Ех, как ме ласкаете, Дани, Лулу, Ирина, Дими.
ОтговорИзтриванеДими, тази истина трябваше да ми я напомниш като си говорехме за морковената торта. Добре, че няма да ми се налага да ям "повече от половината" и от нея. И не, че ще ми дойде много, но да не си сменям предпролетно гардероба все пак :)))
Ивейн,
ОтговорИзтриванеМного красива пролетна композиция,
разбирам защо децата са били изкушени.
Много усмивки и поздрав за теб, Диана
Ивейн, ти си художник. :) Не бих се осмелила да хапна от произведенията ти - направо е грехота да ги разрушим. :)
ОтговорИзтриванеО, Ивейн, значи си отглеждаш овне, не ти е лесно :) Цветенцата са ти станали страхотни! Очаквам и предложението ти за Рождения ден.
ОтговорИзтриванеДиана, отново ме трогваш с точните определения. Между другото понякога ми е много интересен разбора-това, което изглежда отстрани, а вглъбен в собствените си мисли и идеи, човек не вижда или не осъзнава.
ОтговорИзтриванеВсички захарни покрития се хапват предимно от децата.
Фрог - художник не, нереализиран художник може би. И все по-трудно заставащ пред белия лист. Но с тортите намерих начин за задоволяване на тази потребност.
Кали, с овнето засега не срещам трудности, но виж с кака му....-"трудна възраст" както казва тя :)
Торта ще има, само дано не стане някоя издънка :)
Много красиво в синьо и бели маргаритки като слънчица :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ивейн и весело посрещане на предстоящите празници!
Благодаря ти, Дива!
ОтговорИзтриванеСлънчеви, усмихнати и цветни празници!
Как успя?!
ОтговорИзтриванеКомплименти
С кое, Райна? Не те разбрах...
ОтговорИзтриванепу да си открадна идеята, просто уникална! поклон..
ОтговорИзтриванеДавай смело, mikiblue и не забравяй да се похвалиш после!
ОтговорИзтриване