събота, 28 ноември 2009 г.

Слънчогледи



Бях писала преди време, че ме осени една идея. Изчаквах подходящия момент за осъществяването й. И не, че сега този момент беше дошъл, но някакси нещата се стекоха от самосебе си. Няма да разказвам нашироко как по зададената тема нямах абсолютно никакво виждане за тортата. Но слънчогледите ме вдъхновиха и си я представих...Да, има прекрасни изпълнения по темата и не исках да се повтарям. Това, към което представите ми ме водеха беше да направя картина, или по-конкретно гоблен, че адресатът е с такова хоби.
И от какво се нуждае една картина? От хубава рамка. Ето това исках да направя - да пресъздам дърворезба. Опитах в няколко посоки, но като че ли това беше най-удачното решение.

Рецептата е за торта "Гараш" на сладкарница "Канея". Увеличих дозата, за да стане по-обемна тортата.
блатове: 10 белтъка, 250 гр захар, 250 гр смлени орехи, 50 гр брашно
крем: 200 гр захар, 250 мл сметана, 500 гр шоколадов кувертюр, ром или ромова есенция 1/2 ампула


Начин на приготвяне:

Разбиват се белтъците на сняг, добавя се захарта. С внимателно разбъркване с дървена бъркалка се добавят постепенно орехите и накрая брашното. Получената смес разделих на 5 части, като всяка разстелих върху хартия за печене, с начертан върху нея кръг Ф22 - диаметъра на тортата. Пече се на 160 градуса в предварително загрята фурна, на средна скара. Охлажда се върху решетка.

Кремът се приготвя като се загреят на слаб огън съставките до пълното разтопяване на шоколада. Охлажда се на водна баня с непрекъснато бъркане.
Тортата се сглобява в откопчаваща се тортена форма.

След отлежаването й я измазах с маслено-шоколадов крем (50 гр масло, 30 гр бял шоколад и 1/2 чч пудра захар).

Покритието отново е марципан Варна(200 мл вода, 100гр маргарин, 200 гр брашно, есенция ром, 800 гр пудра захар) с една модификация от мене. Към продуктите добавих и около 40 гр шоколадов кувертюр, като с толкова увеличих и брашното. Новото тесто е доста по-податливо за оформянето на фитили и листенца.

Рисунката е със сладкарски боички върху Руска мастика 2 от библиотеката на бг-мама

Ще дописвам по-късно...предстои фотосесия от фотограф, ще има снимки.

5 коментара:

  1. Ивейн,имаш голям талант!Поздравления!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Много креативна и артистична торта, Ивейн! Рисунката е много впечатляваща, а "рамката" е много ефектна! Оригинална и стилна торта!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна е, Ивейн!!!

    Удоволствие за сетивата е тортата!

    Приеми моето искрено възхищение и поздравления за таланта, въображението и сръчните ти ръце!

    Сърдечен поздрав, Ивейн.. спокойна вечер и уютна неделя!

    ..аз ще посъзерцавам още малко :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Nanita, при такива думи мога само смутено да сведа глава и да кажа : Благодаря!

    Милена, човек като мене, който не разполага с почти никакви сладкарски приспобления, който няма нищо общо със сладкарството и неговите тънкости, но който изпитва огромно удоволствие да запълва свободното си време именно с това, не му остава нищо друго освен да впрегне въображението и двете си ръце, и ...накрая все нещо се получава :) Радвам се, че ти харесва!

    Ох, Дими...какво да ти кажа? Много е странно да получаваш и приемаш похвали от творец, на когото най-искрено и безрезервно се възхищаваш. Много, много, много ценя твоето мнение!

    Хубава неделя ви пожелавям и аз, момичета! И още веднъж ви благодаря, че се отбивате при мене и споделяте моите сладк(арск)и вълнения! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Впечатляващо красиво оформление на тортата!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails