сряда, 23 септември 2009 г.

Шоколадова торта




Силно впечатлена от пауна на Димитрана реших да опитам с рисуване по покритието на тортата. Обмислях рисунъка, колорита, спрях се на сравнително графично оформление (да не кажа дизайн, че звучи претенциозно за моите все още плахи опити), но се отказах с експериментите точно върху тази торта. Исках да я подаря на майката на съпруга си за рождения й ден. (Наричам я така, защото "свекърва" носи малко негативен заряд, а аз много я уважавам и ценя.) Затова, за да няма провали, първите ми опити в това начинание се сведоха до един единствен надпис. Хареса ми, получава се - със сигурност ще има продължение. Дано само се преборя с наложеното вето за тортоправене от страна на съпруга.

Рецептата

блат: 1 яйце 1 1/2 чч захар 1 чч кисело мляко 125 гр разтопено масло 1 1/2 чч брашно 1/2 чч какао 1/2 чч млени орехи 1 бакпулвер 1 ванилия

Продуктите се разбиват. Получава се кексово тесто, което по рецепта се пече на два пъти в умерена фурна върху хартия, но аз изпекох наведнъж в откопчаваща се форма и след изстиването на блата разрязах на три части. Сиропирах леко с подсладено топло прясно мляко.

крем: 250 мл прясно мляко 2 сл пшенично нишесте 3 сл захар 2 бр жълтъци 1 ванилия
1 чч течна сметана

Сварява се гъст крем, който след като изстине се прибавя лъжица по лъжица към разбитата сметана. Полученият млечно-сметанов крем отново се разбива с миксер.
При сглобяването на тортата върху крема добавих и пасирано сладко от смокини, което допълнително напои блатовете.

Тортата стана сочна и вкусна.

Покритието - там все още усвоявам най-лесното според мене захарно тесто - марципан Варна (100 мл вода, 50 гр маргарин, 100 гр брашно, 400 гр пудра захар), като допълнително го овкусих с есенция. За първи път не го заделяха при консумирането му, което за мене си е успех. И другото "подобрение" -масленият крем под покритието замених с бял течен шоколад, разбит с половин пакетче масло, за да стегне.




Поднасям извинения на автора на рецептата, че е останал анонимен в моите записки.

Ровичкайки се в Гответе с мен! все пак попаднах на първоизточника. С благодарности към Yoli!









5 коментара:

  1. Хей, много ме ласкаеш, Ивейн :-D

    Pадвам се, че си решила да изпробваш рисунък/надпис: резултатът е впечатляващ!

    Тази ти торта много ми харесва: и като идея, и като реализация, като цветова комбинация и като снимка! Идеално загладена и покрита, подборът на елементите и разположението им e много сполучлив! Семпла, нежна.. перфектна! Браво!

    С всеки опит тортите ти стават все по-добри, Ивейн. С интерес ще очаквам следващи :-)

    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Сърцето ми трепна като видях да ме "гледаш" от листата с последователите.

    Благодаря, благодаря, благодаря!!! Не мога да ти опиша какво означават за мене думите ти.

    Със сигурност ще има следващи торти - търся си непрекъснато поводи, дори и незначителни.

    Поздрави и прегръдки! (много ме развълнува)

    ОтговорИзтриване
  3. Сега пък аз се развълнувах :-)

    Бъди здрава, Ивейн!
    Успешни, ведри и пълни с усмивки дни!

    ОтговорИзтриване
  4. пп. Ивейн, не си добавила етикет 'Торти' на поста и тази толкова нежна тортичка не е сред останалите..

    Поздрав :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, вярно.
    Готово.
    Ама съм бърза, а? И наблюдателна още повече :)
    Един месец е минал....
    Мерси, Дими.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails